Події

Україна направила документ у Гаагу з правовою кваліфікацією конфлікту з РФ на море - Клімкін

 Українська сторона направила до Міжнародного арбітражного суду (м. Гаага, Нідерланди) документ, в якому повідомляє, що РФ сприяє посиленню конфлікту з огляду на останні події в акваторії Чорного та Азовського морів, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Ми працюємо в контексті наших судових позовів. Учора ми направили дуже детальний документ у міжнародний арбітраж у Гаазі, де аргументували щодо погіршення нашого спору, врахувавши всі останні події та здійснивши їх міжнародно-правову кваліфікацію", - сказав П.Клімкін на нараді у президента України Петра Порошенка щодо посилення обороноздатності країни в п'ятницю вранці.

Глава українського зовнішньополітичного відомства наголосив, що РФ здійснила не одне, а декілька фундаментальних порушень міжнародного права. "Перше - це акти агресії... Актами агресії є не лише обстріл, захоплення наших суден і поранення наших моряків, але також і таран... По-друге, Росія здійснила узурпацію наших суверенних прав про свободу навігації відповідно до Конвенції з морського права. При чому я хочу наголосити, що йдеться саме про свободу навігації, тому що щойно начальник Генерального штабу поінформував нас, що наші моряки суворо дотримувалися правил безпеки навігації", - сказав П.Клімкін.

Міністр зазначив, що Україна сформувала свою міжнародно-правову позицію й отримала на сьогодні підтримку цієї позиції з боку міжнародних партнерів: "Про це свідчать їхні заяви".

"Дуже важливо, що наші міжнародні партнери дуже добре розуміють, куди спрямовані зусилля Росії, і ця провокація - це не лише Керченська протока, не лише Чорне море, але також і російські спроби дестабілізувати ситуацію на Азовському узбережжі та навколо Маріуполя. Сьогоднішня заява федерального канцлера Німеччині, де вона сказала, що ми не допустимо, щоб Маріуполь відірвали від України, є дуже чіткою та послідовною... Я за кілька хвилин перед сьогоднішньою зустріччю розмовляв із міністром закордонних справ Великої Британії - його слова були такими ж відповідно чіткими і місткими", - розповів П.Клімкін.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ