Події

Франція запровадить штрафи для компаній, де жінкам платять менше

Франція має намір накладати на компанії з гендерним розривом в оплаті праці штрафи розміром до 1% від загальної суми заробітної плати, пише The Wall Street Journal.

Згідно з новим законом, з 1 січня 2019 року компанії мусять повідомляти низку встановлених урядом показників, що стосуються того, скільки вони платять жінкам у порівнянні з чоловіками. Фірми, у яких буде зафіксовано розрив у зарплатах, отримають три роки на виправлення ситуації або будуть оштрафовані.

Така позиція є незвично жорсткою навіть для країн, які чинять тиск на компанії для ліквідації гендерного розриву в оплаті, відзначається в статті.

Вводячи штрафи, Франція прагне створити "зобов'язання з досягнення результатів", сказав міністр праці країни Мюріель Пенікуд в інтерв'ю WSJ. "Наче я пропоную компаніям, що замість того, щоб віддавати ваші гроші державі, віддайте їх жінкам - це розумніше", - вважає він.

Франція була піонером у сфері поліпшення умов праці для жінок. Країна однією з перших почала надавати відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, у ній є державні дитячі сади.

Проте, Франція відстала від багатьох європейських сусідів в тому, що стосується справедливості в оплаті праці. За даними Статистичного управління Європейського союзу (Євростату), жінки у Франції заробляють на 15,2% менше чоловіків, тоді як в Італії ця різниця становить 5,3%, в Бельгії - 6,1%. Однак у Німеччині, економічному центрі континенту, жінки заробляють на 21,5% менше, ніж чоловіки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ