Події

Активісти на засіданні ТСК щодо нападу на Гандзюк вимагають виключити з її складу Антона Геращенка

Громадські активісти на засіданні тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з вивчення фактів нападу на радницю мера Херсона Катерину Гандзюк та інших активістів виступили з вимогою, щоб в її роботі не брав участі народний депутат із фракції "Народний фронт" Антон Геращенко.

"Ми вимагаємо, що в цій комісії не було Антона Геращенка", - сказала подруга покійної К.Гандзюк Марина Хромих на першому, організаційному, засіданні ТСК у четвер у Києві.

Вона пояснила таку необхідність тим, що А.Геращенко після нападу на К.Гандзюк тиражував інформацію про причетність до нападу людини, яку помилково в цьому підозрювали.

Ніхто з присутніх народних депутатів не висловився на підтримку такої ідеї. Разом з тим деякі з них, зокрема глава ТСК Борислав Береза, пояснили, що парламентаріїв до складу комісії делегують фракції і затверджує Верховна Рада, тому нікого з них не можуть відсторонити від роботи в комісії.

У свою чергу, А.Геращенко пояснив, що коментував затримання одного з підозрюваних у нападі на К.Гандзюк, якого згодом відпустили, оскільки його можлива причетність до злочину була на той момент офіційною версією слідства.

Крім того, члени ТСК вирішили у листопаді провести виїзне засідання комісії в Херсоні, а також визначити перелік фактів нападів на активістів, якими займатимуться у своїй роботі.

Наступне засідання ТСК призначили на 15 листопада.

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медустанови Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфікували як завдання тяжких тілесних ушкоджень, а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на замах на "вбивство з особливою жорстокістю". Пізніше слідчий у справі задовольнив клопотання адвоката про додаткову кваліфікацію злочину проти К.Гандзюк і вніс до ЄРДР ознаку замовності (п. 11 ч. 2 ст. 115, ст. 15 КК України).

Затримано кількох підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, зокрема чоловіка, зафіксованого на відео з камер спостереження як покупця сірчаної кислоти.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на скоєний злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

6 листопада Верховна Рада підтримала постанову про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування відомостей про напад на КГандзюк та інших громадських активістів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ