События

Генпрокурор: Витік інформації про розслідування вбивства Гандзюк і політичний піар призвели до дискредитації роботи слідства

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що через витік інформації в ЗМІ про розслідування справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк і через політичний піар роботу слідства було дискредитовано.

"Як ви розумієте, виявити, а тим паче - довести провину замовника є найвищою кваліфікацією і серйозною оперативною удачею будь-якої справи. В цьому випадку до вчорашнього дня я був упевнений у тому, що найближчим часом ми спрацюємо ефективно. Проте вчора в ході піару на крові, який розгорнула частина тих, хто хоче всіляко опорочити владу, а не допомогти слідству, одна з версій слідства просочилася в ЗМІ", - розповів Ю.Луценко, виступаючи з трибуни Верховної Ради у вівторок.

У цьому контексті він заявив: "Я ще раз наголошу, що 12 осіб, яких ми розробляємо на причетність до замовлення, у зв'язку з учорашнім витоком, звісно, отримали необхідну їм інформацію ... це підірвало успішність діяльності слідства".

"Я обурений піаром на крові, який розгорнувся навколо цієї справи", - сказав Ю.Луценко.

Генпрокурор висловив подив у зв'язку з тим, чим може займатися тимчасова слідча комісія (ТСК), коли слідство ще не звершено.

"Прокурор не дозволить, особливо після вчорашнього витоку, надати доступ будь-якому члену ТСК до будь-якого документа слідства. Це я вам прямо і відверто кажу", - додав він.

Ю.Луценко також наголосив: "Я не розумію цього обвинувального ухилу, який розгорнула ця кривава кампанія на всіх можливих ефірах. Це все боротьба за владу на цих ефірах".

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфіковували як заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на "замах на вбивство з особливою жорстокістю". Пізніше слідчий у справі задовольнив клопотання адвоката про додаткову кваліфікацію злочину проти К.Гандзюк і вніс до ЄРДР ознаки замовності (п. 11 ч. 2 ст. 115, ст. 15 КК України).

Затримано кількох підозрюваних у замаху на К.Гандзюк, зокрема чоловіка, якого зафіксували камери відеоспостереження як покупця сірчаної кислоти.

22 серпня прес-секретар Національної поліції України Ярослав Тракало повідомив, що четверо з п'яти затриманих підозрюваних у нападі на К.Гандзюк зізналися в скоєнні злочину і дали свідчення. Водночас, за його словами, сам організатор від співпраці зі слідством відмовляється.

4 листопада К.Гандзюк померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

На початку листопада журналісти Оксана Денисова й Тетяна Ніколаєнко у своєму telegram-каналі оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства К.Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником є помічник народного депутата з фракції "Блок Петра Порошенка" Миколи Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну.

За інформацією ЗМІ, І.Павловський - колишній офіційний помічник депутата від Партії регіонів Юрія Самойленка. Колишній неофіційний помічник депутата від Партії регіонів Олексія Журавка.

5 листопада народний депутат із фракції "БПП" М.Паламарчук заявив, що не причетний до нападу на К.Гандзюк. "Чи мав я стосунки з Катериною Гандзюк? Ні, не мав. Були в нас конфлікти? Ні, не було. Був у мене мотив бажати їй зла? Авжеж, ні. Чи засуджую я цей злочин? Звісно! І точно не маю до нього ніякого відношення", - наводить слова М.Паламарчука прес-служба партії "БПП".

Реклама
Реклама

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ

ПОСЛЕДНЕЕ