Події

Іран має відмовитися від ядерних амбіцій і укласти нову угоду з атома

Президент США Дональд Трамп закликав іранську владу відмовитися від спроб створення ядерної зброї і погодитися на укладення нової угоди з атома.

"Ми закликаємо іранський режим відмовитися від ядерних амбіцій і змінити свою поведінку, поважати права народу своєї країни і повернутися за стіл переговорів", - йдеться в поширеній Білим домом заяві президента.

Він зазначив, що США "як і раніше готові до досягнення нової, більш всеосяжної угоди з Іраном, яка навічно закриє йому шлях до створення ядерної зброї і торкнеться всіх його зловісних дій".

"До цього наші історичні санкції залишатимуться в силі в повному обсязі", - підкреслив Д.Трамп.

"Нашою метою є змусити режим зробити вибір: відмовитися від своєї деструктивної поведінки, або ж продовжувати рухатися шляхом, який веде до економічної катастрофи", - сказав президент США.

Він додав, що США продовжують домагатися співпраці з цих питань зі своїми союзниками, які виступили проти виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми від 2015 року та санкцій США проти Ірану, які США відновлюють у понеділок.

При цьому Д.Трамп нагадав, що під санкції потраплять і ті країни і компанії, які продовжать нафтовий бізнес з Іраном.

"Урядам і компаніям слід задуматися над тим, чи варто продовження бізнесу з Іраном такого ризику", - сказав він.

Водночас, держсекретар США Майк Помпео напередодні в інтерв'ю телеканалу Fox News сказав, що процес доведення іранського нафтового експорту до нульової позначки займе кілька місяців.

"Ми в кінцевому підсумку переведемо Іран на нульову нафту. Це займе у нас кілька місяців. Ми змогли зробити це таким чином, щоб це серйозно не вплинуло на нафтові ціни. Це добре для американських споживачів", - сказав держсекретар США.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ