Події

В Україні стартують багатонаціональні авіаційні навчання "Чисте небо 2018"

У 12-денних багатонаціональних спільних авіаційних навчаннях "Чисте небо 2018" (Clear sky 2018), що розпочинаються в Україні, окрім українських військових льотчиків, беруть участь вісім країн-членів НАТО - Бельгія, Велика Британія, Данія, Естонія, Нідерланди, Польща, Румунія, США.

"F-15C Eagles та C-130J Super Hercules з Каліфорнії (California Air National Guard) - партнера України у рамках US European Command's State Partnership Program - вже прибули на місце", - нагадали в посольстві України в США на своїй сторінці в соцмережі Facebook у ніч на понеділок.

В оприлюдненій посольством інформації зазначено, що ці навчання спрямовані на підвищення регіональних спроможностей щодо захисту суверенітету повітряного простору та зміцнення миру і безпеки шляхом удосконалення співробітництва, взаємодії та сумісності між партнерами по Альянсу та іншими союзниками в регіоні.

Як повідомлялося, в червні поточного року в Міноборони України зазначали, що міжнародні авіаційні навчання "Чисте небо 2018" стануть наймасштабнішими за роки незалежності України. "Понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів, сотні військовослужбовців з України і майже з 10 країн НАТО будуть задіяні в наймасштабніших за роки незалежності України міжнародних навчаннях авіаційних підрозділів, які розпочнуться в середині жовтня 2018 року", - йшлося в повідомленні, розміщеному на сайті оборонного відомства.

Попередньо заплановано, що навчання "Чисте небо-2018" триватимуть близько двох тижнів. Головною базою для тренувань бойових літаків стане аеродром в Старокостянтинові Хмельницької області. "Відпрацювання тактичних завдань без застосування бойового озброєння буде в районі певних аеродромів, переважно в західній частині України, а також над територією Польщі та Румунії", - розповів начальник штабу - перший заступник начальника авіації Повітряних сил ЗСУ Олег Захарчук.

Від української сторони будуть задіяні близько 20 літаків різних типів, вертольоти і БПЛА, стаціонарні і мобільні радіолокаційні підрозділи і мобільні вогневі групи підрозділів ППО.

США будуть представлені як льотними екіпажами, так і наземними силами і засобами, загалом в Україну прибуде понад 10 одиниць авіаційної техніки (літаки F-15C / D, С-130, КС-135, БПЛА МQ-9) і кілька фахівців з наземного інженерно-технічного складу, пошуково-рятувальної команди, підрозділів охорони, аеромедичної евакуації, кіберзахисту.

Разом з українськими та американськими пілотами завдання в небі будуть виконувати їхні польські та румунські колеги на літаках F-16C. Ще близько 10 країн НАТО планують задіяти передових авіанавідників та інших фахівців різних напрямків.

Під час навчань планується відпрацювати дії з авіаційного прикриття та підтримки, реалізувати спільні завдання з десантування вантажів та особового складу, забезпечення їх прикриття як удень, так і вночі, супроводу операцій з пошуку та порятунку особового складу, а також виконання завдань з аеромедичної евакуації.

"За задумом організаторів, навчання "Чисте небо 2018" сприятимуть безпеці в Східній Європі та дадуть змогу підвищити рівень підготовки екіпажів Повітряних сил ЗСУ у виконанні тактичних завдань у коаліційному середовищі, досягти принципово нового та якісного рівня сумісності з повітряними силами збройних сил США та інших країн - членів НАТО під час спільних повітряних операцій із забезпечення захисту повітряного суверенітету", - наголошується в повідомленні.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ