Події

Президент Білорусі розкритикував уряд за експеримент щодо заборони продажу алкоголю вночі

Президент Білорусії Олександр Лукашенко вважає "без клепки в голові" і неефективним рішення про заборону продажу алкогольних напоїв у нічний час у низці міст країни.

"Свого часу піднімалося це питання, і я категорично заборонив без мого відома торкатися цієї проблеми. Ми ж кілька разів переживали це, починаючи від заборони і вирубки виноградної лози", - сказав О.Лукашенко журналістам, відвідуючи навчальний полігон в Івацевичському районі (Брестська область) в п'ятницю.

Главу держави цитує його прес-служба.

"Я ж пам'ятаю, як проводили комсомольські весілля "без спиртного": ставили чайник, а туди наливали вино, горілку. І начальники, і підлеглі, і партійні діячі пили і посміхалися під час цих безалкогольних законів", - продовжив Лукашенко.

Він звернув увагу, що заборону на продаж спиртного в нічний час обійде будь-який бажаючий. "Це було на моїх очах: коли було заборонено. У працівників органів влади в районі, прокурорів, міліції не було проблем: вони закуповували і навіть перепродавали. Нам це треба? Нам треба, щоб таксисти продавали це спиртне?" - запитав президент.

"І справа тут не в бюджеті, хоча це теж важливо", - зазначив глава держави.

О.Лукашенко уточнив, що заборона рекомендована урядом як експеримент після звернення міліції. "Який експеримент? Його проводять, якщо не знаєш, що буде на виході, щоб спробувати. Але ми ж це сповна спробували. Це нерозумне рішення уряду у вигляді експерименту. Напевно, щоб догодити міліції", - сказав він.

"Міліцію я попередив. Вона має працювати в тих соціально-економічних умовах, які складаються в державі", - додав президент.

Як повідомлялося, в Мінську було прийнято рішення в якості експерименту заборонити продаж алкогольних напоїв у нічний час на рік, починаючи з 1 жовтня 2018 року. Аналогічні рішення були прийняті в окремих регіонах республіки.

Однак вже 2 жовтня О.Лукашенко розпорядився протягом доби скасувати ці обмеження. В адміністрації президента пояснили, що продиктовано це тим, що боротися з пияцтвом і алкоголізмом "необхідно не подібними однобокими заборонами, які на практиці замість очікуваного позитивного результату обертаються зростанням тіньового ринку та кримінальної сфери, в тому числі збільшенням пропозиції контрафактної продукції". "Рішення існуючої проблеми має носити комплексний характер з головним упором на заходи профілактичного та виховного характеру, формування моди на здоровий спосіб життя", - підкреслили в адміністрації.

МВС республіки неодноразово пропонувало обмежити продаж алкогольних напоїв, вказуючи на взаємозв'язок між їх вживанням і вчиненням злочинів.

Раніше відомство інформувало про роботу над проектом указу президента, яким, зокрема, пропонується встановити єдиний час реалізації алкогольної продукції - з 9.00 до 23.00. Окрім того, МВС пропонує збільшити вік, з якого дозволено купувати алкоголь.

Разом з тим О.Лукашенко неодноразово наголошував, що сам він "не є прихильником будь-яких заборон, і, швидше за все, ніякі заборони додатково на реалізацію спиртного ми вводити не будемо".

Еще по теме

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ