Події

У Харкові виділену за "кооперативною схемою" землю вартістю понад 7 млн грн повернуто в комунальну власність

Харківський апеляційний господарський суд повернув у комунальну власність міста ділянку землі на просп. Науки, виділену псевдо-житлово-будівельному кооперативу.

"Харківський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора, повернувши в комунальну власність землі на просп. Науки в Харкові. Водночас скасовано рішення першої інстанції, за яким більше 1 га землі в центрі міста відійшло псевдо-ЖБК ... Постанова апеляційного суду набула чинності, хід її виконання перебуває на контролі прокуратури області", - повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

В кінці грудня 2015 Харківська міськрада ухвалила рішення про безкоштовну передачу цієї ділянки землі одному з ЖБК. Але, за інформацією прокуратури, виділення землі відбулося з порушеннями вимог законодавства. Зокрема, рішення про створення ЖБК і списки членів кооперативу не були затверджені виконкомом Харківської міськради; кооператив не створювався при виконкомі місцевої ради, при підприємстві, установі або організації; на момент створення ЖБК усі його члени вже досягли 30-річного віку і не потребували поліпшення житлових умов.

У зв'язку з цим прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення місту ділянки вартістю понад 7 млн. грн. У 2015 році господарський суд області задовольнив позовні вимоги прокурора.

Однак в березні 2017 Київський райсуд Харкова відмовився визнати недійсним статут псевдо-ЖБК. Це дозволило останньому оскаржити судове рішення про виділення землі під забудову.

Справа неодноразово розглядалася судами різних інстанцій.

Після направлення справи на новий розгляд у 2018 році суд першої інстанції прийняв рішення на користь псевдо-ЖБК. Прокуратура подала на нього апеляцію і домоглася рішення про повернення незаконно відчужених земель у власність міста.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ