Події

Метеорологи розповіли, якою буде погода цієї зими

Зиму без лютих морозів з окремими холодними днями в Україні прогнозує завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова

"Не слід чекати на морозну зиму, але окремі дні будуть холодні... На початку і наприкінці грудня, на початку січня... Звісно, (температура буде - ІФ) вищою за норму, але шубу потрібно мати", - сказала вона на прес-конференції в Києві у вівторок.

Говорячи безпосередньо про середньомісячну температуру в кожному з осінніх і зимових місяців, В.Мартазінова зазначила, що в жовтні очікується похолодання в північно-східних областях, а опади будуть нижчі за норму на всій території України.

"Ми очікуємо в жовтні розподілу температури: нижчі в північних регіонах 5-7 градусів, в західних регіонах ми очікуємо від 8 до 10 градусів, в центрі - 7-9 градусів, на півдні також до 9 градусів", - розповіла метеоролог про денні температури жовтня.

Перше похолодання очікується вже до 18 жовтня, зі зниженням нічних температур до мінус 4 градусів.

В.Мартазінова зазначила, що в листопаді збережеться загальна тенденція погодних умов кінця жовтня, проте супроводжуватиметься мінливістю температурного режиму.

"Наприкінці листопада також ми побачимо випадання снігу. Незначний сніжок уже може з'явитися на ґрунті", - уточнила вона.

Метеоролог поінформувала, що перше значне похолодання в Україні очікується наприкінці листопада - на початку грудня з температурою від мінус 5 до 10 градусів.

"Потім у грудні температура повітря на всій території підвищиться, в другій - на початку третьої декади буде вищою за 0 температура. Наприкінці - різке похолодання. Воно буде нестійке", - прогнозує вона.

Метеоролог також уточнила, що на Новий рік в Україні очікується похолодання до мінус 18 градусів уночі, проте без снігу.

У січні прогнозуються більш високі температури порівняно з попередніми роками: від мінус 1 у північних областях, до 2 градусів тепла на Закарпатті та до 3 - у Криму.

"Початок січня незалежно від того, що температурний режим у середньому високий, перша декада буде холодною. Температура доходитиме до мінус 18-20 градусів", - пояснила В.Мартазінова.

За словами метеоролога, в лютому збережеться температура середини січня.

"Лютий буде щадний... Опади очікуються у вигляді мокрого снігу і дощу", - додала вона.

Загалом, говорячи про клімат в Україні, метеоролог також наголосила, що перепади температури стають звичними для країни.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ