Події

Першому заступнику голови Київської облавтодору оголошено підозру в недбалості - СБУ

 Першому заступнику начальника Служби автомобільних доріг у Київській області повідомлено про підозру у службовій недбалості, внаслідок чого державному бюджету завдано збитків на суму 4 млн грн; аналогічні факти виявлено в ще 15 областях України на загальну суму понад 224 млн грн.

Як повідомляє в четвер прес-служба прокуратури м. Києва, зазначений чиновник, діючи від імені Служби автомобільних доріг у Київській області, провів фінансово не забезпечені тендери на виконання будівельних робіт, а також підписав акти про їх виконання, завідомо знаючи про неможливість їх оплатити через відсутність коштів на рахунках облавтодору.

"Завдяки штучно створеній заборгованості підрядні організації надалі через суд стягнули з автодору інфляційні втрати та 3% річних на суму понад 4 млн грн, завдавши збитків державному бюджету на зазначену суму", - наголошено в повідомленні.

За результатами слідства 27 вересня першому заступнику начальника Служби автомобільних доріг у Київській області оголошено підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Крім того, як повідомляє прокуратури м. Києва, в рамках розслідування виявлено аналогічні факти списання державних коштів зі Служби автомобільних доріг в іще 15 областях України. За попередніми даними сума збитків, завданих державі, становить понад 224 млн грн.

"Наразі з метою виявлення і документування обставин скоєння кримінального злочину тривають санкціоновані обшуки в службах автомобільних доріг Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської та Чернігівської областей", - зазначено в повідомленні.

У свою чергу, як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, оперативники спецслужби задокументували, що протягом 2012-2014 років керівники служб автомобільних доріг усупереч вимогам Бюджетного кодексу України замовляли дорожньо-будівельні роботи в підконтрольних будівельних компаній, які виконувалися без отримання на них відповідних бюджетних асигнувань.

"Отже, через відсутність коштів чиновники штучно й незаконно формували кредиторську заборгованість перед виконавцями", - повідомляє прес-центр СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що лише за 2016-2017 роки з обласних служб автомобільних доріг України (облавтодорів) за потурання чиновників із цієї корупційної схеми в судовому порядку з держави було стягнуто понад 220 млн грн штрафних санкцій.

"З метою притягнення винних до кримінальної відповідальності та відшкодування фігурантами справи завданих державі збитків у приміщеннях обласних служб автомобільних доріг, де виявлено правопорушення, проводяться санкціоновані слідчі дії", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, 26 вересня 2018 року СБУ поінформувала, що розслідує привласнення державних коштів на суму понад 30 млн грн заступником голови Державного агентства автомобільних доріг ("Укравтодор"), який сприяв підконтрольному приватному підприємству в перемозі на державні закупівлі з розробки проектної документації.

У свою чергу в офіційному коментарі на сайті "Укравтодору" зазначено, що кримінальне провадження розпочато стосовно заступника голови агентства. Однак поки що жодному зі співробітників "Укравтодору" не висунуто офіційні обвинувачення.

СБУ і "Укравтодор" не називають імені заступника голови "Укравтодору", котрий фігурує в розслідуванні. Однак, згідно з інформацією на сайті агентства, єдиним виконувачем обов'язків заступника голови Держагентства є Олександр Харченко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ