Події

СММ ОБСЄ констатує регрес у розведенні сил і засобів у зоні конфлікту на Донбасі

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ відзначає регрес у процесі розведення сил і засобів у зоні конфлікту на Донбасі, що не було здійснено в повному обсязі навіть на трьох пілотних ділянках лінії розмежування.

"Ми спостерігаємо регрес. Минулого тижня СММ ОБСЄ зафіксувала десять фактів порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення сил біля Золотого й одне таке порушення на ділянці в районі Петрівського. На ділянці біля Золотого ми також зафіксували одну позицію, яка, за оцінками, належить Збройним силам України. У районі Петрівського ми зафіксували військовослужбовців Збройних сил України та членів збройних формувань, а також бойові броньовані машини", - сказав перший заступник голови місії Александр Хуг у п'ятницю під час включення по Skype з офісу СММ ОБСЄ в Дніпрі.

За його словами, спостерігачі зафіксували 44 одиниці озброєння, розміщеного з порушенням ліній відведення: 31 - в непідконтрольних уряду України районах і 13 - у підконтрольних районах.

Водночас А.Хуг зазначив, що цього тижня було відзначено довгоочікуваний прогрес у відновленні об'єктів цивільної інфраструктури, що сталося завдяки встановленню певного діалогу на місцях.

"У вівторок завершилися ремонтні роботи на головному Південно-Донбаському водогоні. Це доводить, що досягнуті на місцевому рівні домовленості можуть виконуватися. Але єдиним надійним способом досягнення довгострокового стабільного функціонування життєво важливих об'єктів цивільної інфраструктури є досягнення сталого режиму припинення вогню", - зазначив він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ