Події

Кабмін схвалив законопроект щодо надання в Україні привілеїв та імунітетів Глобальному фонду

Уряд схвалив законопроект щодо надання Глобальному фонду із боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією привілеїв та імунітетів в Україні, що містяться в Конвенції про привілеї та імунітети спеціалізованих установ ООН.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Як повідомлялося, законопроект розробило та оприлюднило Міністерство охорони здоров'я України для громадського обговорення в травні 2018 року.

Україна, яка перебуває на етапі формування системи громадського здоров'я, зацікавлена у співпраці з Глобальним фондом і після 2020 року, коли закінчується затверджений в середині 2017 року грант на $135 млн, виділений на 2018-2020 роки.

Згідно з рамковою угодою, підписаною 23 лютого 2015 року, між урядом України та фондом, надання йому привілеїв та імунітетів є обов'язковою умовою для продовження та розвитку партнерства.

Відповідно до конвенції, кожна держава, яка приєдналася до неї щодо будь-якої спеціалізованої установи, надає йому низку привілеїв та імунітетів. Так, зокрема, майно, активи і самі установи мають імунітет від будь-якої форми судового втручання, не підлягають обшуку, конфіскації, експропріації або будь-якій іншій формі втручання. Усі архіви і документи установ недоторканні, де б вони не були розміщені. Установи не обмежені фінансовим контролем, правилами і мораторіями, можуть вільно розпоряджатися фондами, золотом або валютою, вільно переводити їх з однієї країни в іншу, так само як і в межах будь-якої країни. Організації звільняються від усіх прямих податків, окрім сфери комунального обслуговування, митних зборів, заборон і обмежень ввезення та вивезення предметів, призначених для службового користування, власних видань.

На сьогодні привілеї та імунітети, передбачені конвенцією, надані в Україні, зокрема, Всесвітнім поштовим союзом і Світовою організації торгівлі.

Ухвалення Верховною Радою проекту закону сприятиме подальшій співпраці між Україною і Глобальним фондом, розвитку інноваційних підходів у сфері громадського здоров'я, а також реалізації національних стратегій у цій сфері.

Як повідомлялося, ухвалення в 2012 році закону "Про виконання програми Глобального фонду із боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні" надало можливість протягом 2004-2017 років залучити близько $550 млн безповоротної фінансової допомоги, на 2018-2020 роки - ще $ 135 млн. При цьому, з 2003 року Україна серед країн Східної Європи і Центральної Азії є найбільшим за обсягом одержувачем коштів Глобального фонду.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ