Події

Саміт ЄС обговорить поліпшення охорони зовнішніх кордонів, співпрацю спецслужб і захист виборчих процесів

Підсумки дебатів щодо внутрішньої безпеки в четвер уранці на неформальному саміті Євросоюзу в складі 28 членів ЄС у Зальцбурзі знайдуть офіційне підтвердження на плановому засіданні Європейської ради в жовтні, заявив у вівторок у Брюсселі журналістам високопоставлений чиновник ЄС на умовах анонімності.

У цьому контексті він назвав три теми майбутніх дискусій.

"Потрібно буде визначити пріоритети щодо реформи Frontex (агентства ЄС із безпеки зовнішніх кордонів - ІФ). Є пропозиція Європейської Комісії, вона викликала напруженість між державами-членами. Є різні елементи в цій пропозиції комісії, щоб поліпшити мандат Frontex і для роботи в ЄС, і за його межами, і збільшити суттєво людські і технічні ресурси цього агентства", - сказав співрозмовник ЗМІ.

За його словами, потрібно буде обговорити пропозицію ЄК загалом з урахуванням амбітної мети австрійського головування в Раді ЄС завершити реформу Frontex до кінця поточної європейської легіслатури з нинішнім Європарламентом.

Європейські лідери також обговорюватимуть поліпшення співпраці розвідслужб і поліції країн ЄС, і голова Європейської ради Дональд Туск запропонує приступити до роботи над більш глобальною стратегією боротьби проти перевізників нелегальних мігрантів. Ця пропозиція знайде своє відображення в документах жовтневого саміту ЄС.

Крім того, в рамках обговорення внутрішньої безпеки ЄС буде розглянуто пропозицію Єврокомісії щодо посилення кібербезпеки та захисту виборчих процесів.

"Буде неформальна дискусія. Її мета – дати "зелене світло" підходу, пропонованого комісією", - пояснив європейський чиновник.

Неформальний саміт у Зальцбурзі не ухвалить заключного документа з питань посилення внутрішньої безпеки ЄС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ