Події

Міграційна проблема буде в центрі уваги лідерів ЄС на саміті в Зальцбурзі, але прориву не чекають

Неформальний саміт ЄС У Зальцбурзі 19-20 вересня не затвердить остаточного документа щодо міграції, як і щодо інших принципово важливих питань цієї зустрічі - внутрішньої безпеки та Brexit, заявив у вівторок у Брюсселі журналістам високопоставлений чиновник ЄС на умовах анонімності.

Глави держав і урядів країн ЄС зберуться в середу ввечері на робочу вечерю в складі 28 членів союзу для обговорення міграції.

"Голова (Європейської ради Дональд - ІФ) Туск хоче, щоб було знайдено конструктивний підхід, за якого кожна держава-член і всі інститути ЄС активно працюватимуть для пошуку вирішення кризи. Якщо ми працюватимемо конструктивно і спільно, ми зможемо досягти прогресу. Сьогодні потоки мігрантів до Європи оцінюються на рівні, близькому до стану до кризи", - сказав співрозмовник ЗМІ.

Напередодні саміту Д.Туск у запрошенні європейським лідерам написав: "Протягом літа напруженість між державами-членами поновилася у зв'язку з припливом мігрантів до ЄС. Я хочу відкрито заявити: прагнення покласти край міграційній кризи є спільним завданням усіх держав-членів та інституцій ЄС".

За словами співрозмовника журналістів, очікується, що канцлер головуючої в Раді ЄС Австрії Себастьян Курц доповість про різні аспекти міграційної політики. Європейські лідери будуть поінформовані про те, що зроблено для вирішення питання про "платформи висадки" мігрантів у Середземномор'ї.

Д.Туск повідомив про свій візит до Каїра минулої неділі, зокрема про співпрацю ЄС-Єгипет у сфері міграції. При цьому функціонер ЄС зазначив, що "Єгипет зробив боротьбу проти перевізників мігрантів своїм пріоритетом" і досяг помітного успіху практично за рахунок власних ресурсів, не вдаючись до допомоги.

"Це партнер, який серйозно ставиться до своїх обов'язків. Партнер, з яким ми можемо працювати в міграційному питанні більш поглиблено", - наголосив європейський чиновник.

Він також підтвердив, що глава уряду Італії Джузеппе Конте має намір представити членам Європейської ради свою пропозицію щодо висадки врятованих у морі мігрантів.

"Я вважаю, що його ідеї добре відомі, тому що вони обговорювалися влітку. Але я не очікую прориву. Я думаю, що в дебатах треба просуватися до конструктивного підходу. Треба покінчити з образами та іншою напруженістю. І це має стати ключовим аспектом дебатів у середу. Але я не очікую прориву. На підставі тих контактів, які в нас були зі столицями (країн ЄС - ІФ), і нарад важко уявити, що справді вийде прорив або істотне просування після італійської пропозиції", - пояснив співрозмовник ЗМІ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ