Події

США, завдавши ударів по сирійських силах, уже попередили Асада про неприпустимість застосування хімзброї

Шеф Пентагону Джеймс Меттіс у вівторок заявив, що США, попередніми ударами по сирійських силах, вже дали зрозуміти президенту Сирії Башару Асаду про наслідки використання хімічної зброї.

"У перший раз він втратив близько 17% найбільш передових літаків ВПС", - наводить слова Дж.Меттіса видання "Гілл", уточнюючи, що глава Пентагону мав на увазі американський удар по сирійських військах в квітні 2017 року.

"Його попередили. І ми подивимося, чи одумався він", - сказав Меттіс.

У той же час Дж.Меттіс ухилився від відповіді на питання, чи дадуть США військової відповіді у тому випадку, якщо сирійські сили застосують хлор в провінції Ідліб.

4 квітня 2017 року, в сирійському місті Хан-Шейхун була здійснена хімічна атака, жертвами якої стали майже 100 осіб. Більшість західних країн і опозиція Сирії поклали відповідальність за неї на сирійський уряд. У Дамаску ці обвинувачення відкидають.

Проте, в ніч на 7 квітня 2017 року США завдали удару крилатими ракетами по сирійській військовій базі Шайрат.

7 квітня 2018 року представники збройної сирійської опозиції в Східній Гуті заявили про можливе застосування урядовими силами отруйного газу в сирійському місті Дума проти бойовиків і мирного населення.

У Дамаску не раз заперечували обвинувачення в застосуванні хімзброї. Росія визнала відеоматеріали щодо даного інциденту постановочними.

Однак 14 квітня США, Велика Британія і Франція завдали ударів по об'єктах на території Сирії, нібито пов'язаних з виробництвом і зберіганням хімічної зброї.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ