Події

Навчання в Україні іноземних студентів може бути дуже перспективним ринком - Гриневич

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що навчання в Україні іноземних студентів може бути для країни дуже перспективним ринком.

"Дуже часто в агломераціях, місцях скупчення університетів, у нас є міста, куди з'їжджаються іноземні студенти. І це може бути для нас дуже перспективним ринком. Тому що вартість підготовки іноземних студентів у нас значно нижча порівняно із Західною Європою. І водночас, у деяких університетах дипломи добре котируються", - сказала Л.Гриневич в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначила, що важливо, щоб виші розуміли, що іноземні студенти для них - це підвищення якості потенціалу викладачів, а також додаткова стаття доходів для своїх спеціальних фондів. "Тому виші у цьому зацікавлені, а ми їх вчимо, як краще це зробити", - додала вона.

"У нас є проблема, коли деякі навчальні заклади, які приймають іноземних студентів, обросли фірмами-посередниками, які займаються нібито консультаціями, зустрічами студентів в аеропорту тощо. Але ці фірми починають накручувати дуже великі кошти, які вони беруть у студентів", - зазначила міністр.

Л.Гриневич констатувала, що міністерство на такі фірми не має впливу, але вважає, що необхідно закладати якісь критерії для їхньої роботи.

"Ті, хто показав себе недобросовісними, ми їх публікуємо в списках тих, з ким не варто мати справи, а також заохочуємо університети відкривати свої відділи із роботи з закордонними студентами, щоб уникнути можливого підриву репутації через нечесну діяльність", - заявила вона.

Повний текст інтерв'ю з Л.Гриневич буде опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ