Події

Рідні та колеги загиблих під Іловайськом закликають Порошенка заснувати День пам'яті загиблих захисників України від 29 серпня

Рідні та побратими українських військових, загиблих у 2014 році під Іловайськом (Донецька обл.), закликають президента України Петра Порошенка зробити 29 серпня Днем пам'яті за загиблими захисниками України, які віддали життя за незалежність держави.

"Я хочу підвести підсумок усіх тих звернень рідних, моїх бойових побратимів і звернутися до президента – врешті-решт, своїм указом і встановити День пам'яті загиблих захисників України (29 серпня - ІФ)", - сказав заступник керівника парламентської фракції "Народний фронт", учасник Іловайських подій Андрій Тетерук у середу в Києві.

Він нагадав, що саме в цей час чотири роки тому під Іловайськом ішов бій, і військовослужбовці Збройних сил України змогли зупинити вторгнення агресора.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", очевидці Іловайських подій, які зібралися на Михайлівській площі в Києві в середу, згадували так званий зелений коридор, яким у 2014 році з "Іловайського котла" виходили українські воїни, що потрапили в оточення російських військ і потім були розстріляні ворогом у цьому "коридорі".

За словами військового журналіста Юрія Бутусова, в цьому "зеленому коридорі" загинули 257 осіб, проте Іловайська трагедія змінила хід війни.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", близько 1 тис. осіб прийшли в середу до Стіни пам'яті Воїнів Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві.

Траурна церемонія розпочалася з хвилини мовчання за загиблими в Іловайській трагедії. На згадку про них пройшла рота почесної варти, відбулася панахида, а учасники заходу запалили поминальні свічки та поклали квіти до Стіни пам'яті.

Багато учасників заходів прийшли на Михайлівську площу з фотографіями рідних, які загинули під Іловайськом, і соняшниками, що стали символом цієї трагедії.

Крім того, в середу пройшла акція біля посольства Російської Федерації в Києві. Під будівлею російсько дипустанови учасники акції вимагали притягти до відповідальності президента РФ Володимира Путіна за загибель українських громадян під Іловайськом.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", активісти встановили на вулиці перед посольством сотні хрестів із фотографіями загиблих під Іловайськом і відслужили молебень.

На закінчення акції мітингувальники спалили перед посольством РФ ляльку, схожу на В.Путіна, і прапори так званих ДНР і ЛНР.

Як повідомлялося, 29 серпня 2014 року поблизу м. Іловайск (Донецька обл.) Російські військовослужбовці розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками, які виходили з оточеного міста так званим зеленим коридором. Під час зазначених подій, за інформацією Генеральної прокуратури України, загинули 366 українських вояків, 429 дістали поранень різного ступеня тяжкості, 300 потрапили в полон. Крім того, Збройні сили України зазнали значних втрат озброєння та військової техніки на суму майже 300 млн грн.

На думку експертів, Іловайська трагедія забрала найбільшу кількість життів захисників України за короткий проміжок часу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ