Події

Понад півтонни бурштину, захованого в фурі серед паливних пелет, вилучили митники в Запоріжжі

Вивозу за кордон однієї з найбільших за останні роки партії бурштину запобігли співробітники Управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Запорізької митниці Державної фіскальної служби.

"Так, до митного поста «Запоріжжя-центральний» Запорізької митниці ДФС було подано митну декларацію на вантаж «Паливні гранули (пелети) пресовані, гранульовані, циліндричної форми різного розміру з тирси хвойних порід дерева», загальною вагою 21060 кг, упаковані в мішки з пластикової тканини на дерев’яних піддонах", - повідомляє у вівторок прес-служба ДФС України.

Відправником товару зазначалося одне із запорізьких підприємств, а одержувачем - англійська компанія. Згідно з наданими документами, товар переміщували до Литви (Клайпеда), а вивезення за межі митної території України мало відбутися в Польщі через пункт пропуску "Ягодин-Дорохуськ".

Під час попереднього аналізу наданих документів та обставин переміщення товарів було виявлено нетиповий маршрут поставки і використання ризикового "товару прикриття" - паливні пелети. З огляду на це і за результатами попередньої перевірки, співробітники митниці ухвалили рішення щодо здійснення митного огляду вантажу.

"Під час митного огляду товарів було виявлено бурштин різних фракцій, що переміщувався з приховуванням від митного контролю. За попередніми підрахунками, йдеться про понад 500 кг. Огляд ще триває", - йдеться в повідомленні.

У ДФС констатують, що таким чином підприємство скоїло дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто з використанням засобів і способів, що ускладнюють виявлення таких товарів.

За цим фактом співробітники митниці склали протокол про порушення митних правил за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України. Санкція цієї статті передбачає накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів з їх конфіскацією.

"Товар вилучено, його вартість буде встановлено додатково. Справу направлять до суду", - додали в ДФС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ