Події

Можливе відведення сил і засобів у районі Станиці Луганської може призвести до ескалації конфлікту в регіоні - Верігіна

У разі відведення сил і засобів у районі н. п. Станиця Луганська під обстріл потрапить Луганська ТЕС (м. Щастя) і міст, що сполучає окуповану та неокуповану територію Луганської області, і може відбутися ескалація конфлікту в цьому регіоні, заявила екс-голова Луганської обласної державної адміністрації Ірина Верігіна.

"Я пам'ятаю в 2014 році, як ми кров'ю відстоювали кожен клаптик землі в Станиці Луганській, і зараз це просто стратегічний об'єкт, і там просто неможливо відвести сили, тому що там під обстріл потрапляє Щастинська ТЕС, і ми здаємо повністю міст, який на сьогодні є "мостом життя", який сполучає окуповану територію Луганської області та неокуповану. Ми здаємо частину нашої території, і це призведе до ескалації конфлікту", - розповіла І.Верігіна в ефірі телеканалу "112.Україна" в понеділок.

Вона також нагадала, що раніше було досягнуто домовленостей про відкриття контрольного пункту в'їзду/виїзду в н. п. Золоте, але цього досі не відбулося. "Чому? Тому що на тому боці (окупованої території Луганської області - ІФ) дорога, яка зараз окупована, замінована, там стоїть російська техніка, і ніхто не хоче, щоб ОБСЄ фіксувала цю російську техніку на тій території, яка захоплена бойовиками", - розповіла екс-голова Луганської ОДА.

Водночас, за її словами, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в останньому звіті зазначили, що українсько-російський кордон постійно порушують з боку окупованої території, було зафіксовано військову техніку та людей.

Як повідомлялося, 12 серпня глава МЗС РФ Сергій Лавров нагадав, що під час самітів "нормандської четвірки" в 2015 році в Парижі та в 2016 році у Берліні було досягнуто домовленості і на карті позначено три населені пункти, в яких мало відбутися розведення сил і засобів. За його словами, в перших двох населених пунктах таке розведення відбулося, в третьому (Станиці Луганській) - ні. Він поклав відповідальність за зволікання із розведенням сил у Станиці Луганській на українську сторону, яка, на його думку, шукає будь-яких приводів, щоб це не відбулося.

І.Верігіна була в. о. голови Луганської обласної державної адміністрації в травні-вересні 2014 р.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ