Події

Прізвище керівника "РИА Новости Украина" Вишинського в рамках роботи ТКГ у Мінську не звучало - Геращенко

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко наголошує, що в питанні заручників українська сторона готова до компромісів, але прізвище керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського в Мінську ніколи не згадувалося.

"Українська сторона готова до різних компромісів. Хочу відповідально наголосити, що прізвище Вишинського жодного разу не звучало в Мінську. Його ніхто жодного разу ніде не називав. Нехай роблять пропозицію (російська сторона - ІФ), ми її розглянемо", - сказала І.Геращенко в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда", опублікованому в понеділок, 23 липня, відповідаючи на запитання про те, наскільки реальний обмін К.Вишинського на засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка.

При цьому вона нагадала, що Київ пропонує обміняти 36 російських громадян, засуджених за злочини в Україні, на українських громадян, які перебувають у в'язницях РФ і на тимчасово окупованих територіях. "Ми пропонуємо віддати 36 росіян. Забирайте, забирайте ваших злочинців або підозрюваних у злочинах. Віддайте нам наших! І на це три місяці немає відповіді!" - констатувала І.Геращенко.

Вона також розповіла про ініціативу щодо виплат грошової допомоги сім'ям політв'язнів: "Буквально наприкінці сесії (Верховної Ради - ІФ) ми з моїми колегами з МінТОТ розробили і зареєстрували закон про внесення змін до соцгарантій, яким ми це хочемо провести. Я вам гарантую, що в перші дні вересня планую вирішити це питання. А днями разом з омбудсменом Денісовою я звернулася до уряду з проханням ухвалити постанову про виплату допомоги сім'ям політв'язнів - українців і кримських татар, які цього потребують".

Крім того, за словами І.Геращенко, в планах - допомогти таким сім'ям з оплатою послуг адвокатів і, наприклад, купівлею квитків, коли родичі "їдуть до Сибіру на побачення".

Як повідомлялося, українські правоохоронці затримали керівника "РИА Новости Украина" К.Вишинського в Києві 15 травня 2018 року. Йому оголосили про підозру у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

16 травня його доправили до Херсона для обрання запобіжного заходу. 17 травня Херсонський міськсуд обрав К.Вишинському запобіжний захід у вигляді арешту до 13 липня.

1 червня К.Вишинський на засіданні Апеляційного суду Херсонської області щодо оскарження обрання йому запобіжного заходу заявив про вихід з українського громадянства і звернувся до президента РФ Володимира Путіна по допомогу у звільненні.

6 липня прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган повідомила, що К.Вишинському повідомлено про підозру в незаконному зберіганні зброї та боєприпасів: "Підозрюваному в державній зраді Кирилу Вишинському повідомлено про ще одну підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 263 (незаконне придбання, зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів) КК України".

За її словами, під час проведених обшуків в орендованому індивідуальному банківському сейфі К.Вишинського було виявлено та вилучено пістолет і патрони до нього. Пістолет є вогнепальною зброєю - самозарядним пістолетом моделі FN Browning M1906.

11 липня Херсонський міський суд продовжив термін тримання К.Вишинського під вартою до 13 вересня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ