Події

Стан здоров'я політв'язня Е.-У.Куку, який голодує, погіршується

Правозахисники занепокоєні станом здоров'я кримського татарина Еміра-Усеїна Куку, який перебуває під арештом у СІЗО на території Російської Федерації та голодує з 26 червня.

"Ми бачимо, що стан здоров'я дійсно погіршується. Йому дуже потрібні ін'єкції глюкози, але лікар говорить, що якщо він це робитиме, то це порушуватиме голодовку. Фактично вони його намагаються вбити", - розповіла голова правління громадської організації "КримСОС" Таміла Ташева на прес-конференції в Києві в понеділок.

Т.Ташева зачитала уривки з листа Е.-У.Куку своєму адвокату, де він розповідає про появу болів у серці та повідомляє, що в перші дні голодовки щодня втрачав по 900 г ваги, а потім - по 600 г.

За її словами, нині Е.-У.Куку перебуває в СІЗО Ростова-на-Дону (Російська Федерація).

Прес-секретар міжнародної неурядової організації Amnesty international Марія Гур’єва сподівається, що її організація спробує переконати Е.-У.Куку в тому, що вживання глюкози не означає відмови від голодовки.

"Зараз ми плануємо написати листа Еміру-Усеїну Куку, зазначивши, що це (ін'єкції глюкози - ІФ) - не припинення голодовки, що це неправда", - повідомила М.Гур’єва.

Вона також наголосила, що "деякі докази справи було отримано непроцесуальним шляхом, і тому їх має бути відкликано".

"Це також слабинка, на яку потрібно бити для того, щоб добитися якихось змін у цьому судовому процесі", - зазначила М.Гур’єва.

"Сьогодні така жорстка форма боротьби, як голодовка... не викликає тих емоцій, які мають бути у суспільства та у західних лідерів зокрема. Це не статистика, про яку ми говоримо, - 100 з лишком днів (політв'язень у РФ Володимир - ІФ) Балух, 60 із лишком днів (політв'язень у РФ Олег - ІФ) Сенцов, понад 20 Куку... це не статистика - це боротьба", - сказав заступник меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Е.-У.Куку - громадянин України, член Кримської контактної групи з прав людини з Ялти. 11 лютого 2016 року в його домі в Кореїзі (АР Крим) відбувся обшук, а його правозахисники затримали. ФСБ Росії звинувачує його в участі в організації "Хізб-ут-Тахрір", визнаній у РФ терористичною. Е.Куку провину заперечує. 12 лютого 2016 року російський суд обрав для Е.Куку запобіжний захід у вигляді арешту, який триває дотепер.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ