Події

"Transparency International Україна" закликає припинити тиск на АМКУ

Антикорупційна організація "Transparency International Україна" відзначає ефективну роботу колегії Антимонопольного комітету України (АМКУ) у сфері державних закупівель і не бачить законних підстав для її перевірки Державною аудиторською службою України.

"Останнім часом ми спостерігаємо намагання уряду визнати роботу Антимонопольного комітету України неефективною у сфері публічних закупівель через начебто затягування термінів проведення процедур закупівель та їх "блокування". Наголошуємо, що повноваження Антимонопольного комітету України регламентовані законодавством", - зазначено в повідомленні "Transparency International Україна", поширеному прес-службою організації у п'ятницю.

В "TI Україна" зазначають, що колегія АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель створена для розгляду скарг від учасників закупівель і діє відповідно до вимог закону України "Про державні закупівлі".

"Зазначена колегія сьогодні є чи не єдиним реально дієвим механізмом захисту інтересів бізнесу. На нашу думку, доручення, яке було надано Держаудитслужбі, та дії прем’єр-міністра України стосовно Антимонопольного комітету України є недоречними", - наголошується в повідомленні.

Transparency International Україна зазначає, що визначені законодавством повноваження Держаудитслужби не дають підстав виконати доручення прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо проведення аналізу роботи Антимонопольного комітету "в частині супроводження державних закупівель" шляхом проведення аудиту.

В організації зазначають, що, відповідно до ст. 3 закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", державний фінансовий аудит є різновидом державного фінансового контролю і полягає у перевірці та аналізі фактичного стану справ щодо законного та ефективного використання державних чи комунальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, функціонування системи внутрішнього контролю.

"Враховуючи зазначене, Transparency International Україна не бачить законних підстав для виконання  Державною аудиторською службою України доручення прем’єр-міністра України. Вважаємо ситуацію, що склалася, проявом тиску на колегію АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель", - зазначено в повідомленні.

Transparency International Україна відзначає "загалом ефективну й послідовну роботу зазначеної колегії АМКУ".

Як повідомлялося, 13 червня 2018 року прем'єр-міністр України В.Гройсман доручив Державній аудиторській службі виконати аудит АМКУ. "Під час години запитань до уряду народний депутат запропонував провести аудит АМКУ нашою аудитслужбою. Я пообіцяв, що це буде зроблено на найближчому засіданні уряду", - сказав прем'єр-міністр під час засідання уряду в середу.

Раніше АМКУ констатував постійне зростання кількості скарг на публічні закупівлі. Зокрема, минулого місяця кількість скарг зросла на 30,5% порівняно з травнем 2017 року. Згідно із законодавством, АМКУ зупиняє процедуру закупівлі на час розгляду скарги.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ