Події

Велика Британія закликала РФ негайно звільнити чотирьох українських політичних в'язнів, які оголосили голодовку

РФ повинна негайно звільнити українських політичних в'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Шумкова і Володимира Балуха, затриманих і засуджених за їхню незгоду з незаконною анексією Криму, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Великої Британії, опублікованому на сайті посольства Великої Британії в Україні.

"Ми дуже стурбовані станом здоров'я чотирьох українців, яких тримають у Росії та які оголосили голодовку на знак протесту проти тривалого позбавлення волі українських політичних в'язнів. Їхні тюремні вироки, як і затримання багатьох інших українців, відправлених в місця позбавлення волі владою Росії, виглядають політично вмотивованими. Ми закликаємо Росію звільнити їх негайно", - заявив речник МЗС Великої Британії.

Він також підкреслив, що контроль РФ над Кримом продовжує бути незаконним і нелегітимним, а також є грубим порушенням численних міжнародних зобов'язань РФ.

Як повідомлялося, в серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у створенні на території півострова терористичного співтовариства.

О.Сенцов відбуває покарання в колонії суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (РФ), більш відомій як "Білий ведмідь". 14 травня він оголосив голодовку з вимогою відпустити всіх українців, яких тримають у РФ і анексованому Росією Криму.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, кілька росіян публічно оголосили голодовку на підтримку О.Сенцова, зокрема, журналіст видання "Русский репортер" Олександр Буртин, педагог-мультиплікатор Євген Кабаков, журналістка Анастасія Дмитрієва.

За словами захисника, О.Сенцов висловив співчуття у зв'язку з тим, що голодовку слідом за ним почав О.Кольченко, з огляду на його слабке здоров'я.

6 червня на прес-конференції в Києві адвокат українських політв'язнів в РФ Євгенія Панова і Володимира Балуха, екс-адвокат О.Сенцова на стадії судового розгляду справи Ольга Дінзе повідомила, що рішення про примусове годування голодуючого українського режисера ухвалять протягом поточного тижня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ