Події

РФ під виглядом "гумконвоїв" поставляє на Донбас вантажі для військових цілей – представник США при ОБСЄ

Росія під виглядом так званих "гуманітарних конвоїв" поставляє на непідконтрольні Києву території Донбасу вантажі для військових цілей, повідомив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан.

"24 травня місія бачила, як 75-й конвой з білих вантажівок незаконно в'їхав на територію України з Російської Федерації. Спостерігачі ОБСЄ на пункті пропуску "Донецьк" нарахували 10 вантажівок, 8 з яких мали напис "Гуманітарна допомога Російської Федерації". Спостерігачі СММ (Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ – ІФ) бачили, що конвой перетинає кордон з території Росії. Вантажівки проїхали лише 500 метрів, коли до них приєднався ще один автомобіль – біла вантажівка без розпізнавальних знаків. Ця вантажівка, звісно, не була навіть поверхово оглянута українськими прикордонниками... Можливо через це, керовані Росією війська наказали СММ відійти на 500 метрів, коли конвой в'їжджав в Україну", – розповів Р.Каміан у зверненні до керівництва ОБСЄ, текст якого розміщено на сайті американської місії ОБСЄ.

За його словами, спостерігачі не мають уявлення, що насправді лежить у цих вантажівках з заявленою гуманітарною допомогою, тому що Російська Федерація не дозволяє спостерігачам ОБСЄ оглядати їх або наглядати за їх розвантаженням.

"Однак ми знаємо, що ці вантажівки не розвантажуються в якійсь лікарні, школі, неурядовій організації або на складах ООН. Натомість їх розвантажили в місці, яке, за повідомленнями СММ, використовується підконтрольними Росії силами. Озброєні люди у військовій формі охороняли периметр і не дозволяли спостерігачам СММ оглянути вантаж або розмовляти з ким-небудь на місці", – повідомив Р.Каміан.

За його словами, якщо Росія справді поставляє на територію Донбасу гуманітарну допомогу то, чому вона відмовляється надавати цю допомогу через міжнародні механізми і так ретельно дбає, щоб міжнародні спостерігачі не побачили вміст вантажівок.

"Ці конвої засвідчують, що Росія зацікавлена в показовій допомозі місцевим громадам, тоді як її дії не залишають сумнівів у тому, що конвої з білих вантажівок просто маскують поставки вантажів та постачання для військових цілей", – резюмував Р.Каміан.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ