Події

"Укрзалізниця" і галузева профспілка звернуться до парламенту щодо відновлення залізничникам права дострокового виходу на пенсію

Керівництво ПАТ "Укрзалізниця" спільно з Профспілкою залізничників і транспортних будівельників України ініціюватиме офіційне звернення до Верховної Ради щодо відновлення права дострокового виходу на пенсію для працівників залізничної галузі, повідомляє прес-служба компанії.

Таке рішення було оголошено 29 травня 2018 року під час переговорів представників "Укрзалізниці" і профспілкових організацій у Міністерстві інфраструктури. Готовність підтримати ініціативу і внести відповідний законопроект виявив народний депутат України, член комітету з питань транспорту Володимир Гусак.

Парламенту запропонують розглянути та ухвалити законопроект, який би відновив залізничників у списку професій, що надають право отримати пенсію за віком на пільгових умовах. Йдеться, зокрема, про внесення працівників залізничного транспорту до списку професій і посад на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день надає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

В результаті змін у законодавстві залізничники втратили це право.

За даними прес-служби, у проекті нового колективного договору "Укрзалізниця" міститься механізм, що передбачає надання таким працівникам матеріальної допомоги шляхом її нарахування на особистий рахунок у недержавному пенсійному фонді як додаткового пенсійного внеску.

"Таку соціальну підтримку отримуватимуть працівники, які при виході на пенсію за віком відпрацювали на залізничному транспорті 12 років (чоловіки) і 10 років (жінки) за професією або на посадах, які надавали право дострокового виходу на пенсію за вислугою років і втратили це право в результаті змін у законодавстві", - наголошується в повідомленні.

У компанії триває узгодження розміру відсотка для нарахування зазначеної допомоги. Його нараховуватимуть залежно від прожиткового мінімуму для працездатних осіб і він повинен становити не менше 7%.

За попередніми розрахунками, таку матеріальну допомогу отримуватимуть близько 40 тис. працівників галузі, і вже в 2019 році на ці цілі в проекті консолідованого фінансового плану ПАТ необхідно буде передбачити близько 60 млн грн.

Як повідомлялося, з 1 січня 2018 року граничний розмір пенсій в Україні зріс до 13,8 тис. грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ