Події

МЗС України вимагає від РФ звільнити Сенцова і Балуха

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони звільнити політв'язнів Олега Сенцова і Володимира Балуха, які продовжують голодування.

"Продовжують голодування О.Сенцов і В.Балух - політв'язні РФ. Існує загроза життю. Вимагаємо від РФ їх звільнення", - написала речниця МЗС України Мар'яна Беца в мікроблозі в "Твіттері" у середу.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив українського режисера О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму. У РФ його звинуватили в створенні на території Криму терористичного співтовариства.

О.Сенцов відбуває покарання в колонії суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (РФ), більш відомої як "Білий ведмідь".

14 травня 2018 року О.Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, які утримуються в РФ та анексованому Криму.

Українського фермера В.Балуха було затримано 8 грудня 2016 року в своєму будинку в селі Серебрянка Роздольненського району тимчасово окупованого Росією Криму. Російська влада висунула йому обвинувачення в зберіганні боєприпасів. У січні 2018 року Роздольненський райсуд Криму засудив В.Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і до штрафу в розмірі 10 тис. російських рублів.

В.Балух почав голодування 14 березня 2018 року, коли вступив у силу незаконний вирок у сфабрикованій проти нього справі.

15 травня він почав вживати їжу, щоб уникнути примусового годування.

19 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що, за інформацією її російської колеги Тетяни Москалькової, В.Балух харчується за спеціальною схемою.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ