Події

Прокуратура порушила справу за статтею "екоцид" через рішення "ДНР" припинити відкачування води з шахти "Юнком"

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за статтею "екоцид" у зв'язку з рішенням представників так званої ДНР припинити відкачування води з шахти "Юний комунар" у селищі Бунге (колишній Юнокомунарівськ) на тимчасово окупованій території Донецької області.

Як повідомив у середу прокурор Донецької області Євген Бондаренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook, у квітні поточного року представники "ДНР" прийняли рішення й анонсували припинення відкачування води з єнакіївської шахти "Юнком", розташованої на тимчасово окупованій території.

"Окупаційна адміністрація Російської Федерації розуміє, що такі дії можуть спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме у радіоактивному, хімічному забрудненні ґрунтових та поверхневих вод місцевості і, як наслідок, забрудненні екосистеми Азовського моря. Отже, у діях представників терористичної організації "ДНР" містяться ознаки скоєння злочину, передбаченого ст. 441 КК України", - зазначив О.Бондаренко.

Він повідомив, що прокуратура Донецької області внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ст. 441 (екоцид) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснюватиме ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях під процесуальним керівництвом прокуратури.

Як повідомлялося, 13 квітня 2018 року посольство США в Україні заявило про занепокоєння інформацією про забруднення радіоактивними відходами території Донбасу, вчинене представниками незаконних збройних формувань.

"Занепокоєні повідомленнями про забруднення радіоактивними відходами, спричинене поплічниками Росії на Донбасі - це великий ризик для здоров'я людей і довкілля", - повідомлялося на сторінці посольства США в соцмережі Twitter.

За даними ЗМІ, представники незаконних збройних формувань, які контролюють окремі райони Донецької області, анонсували на 14 квітня припинення відкачування води на шахті "Юний комунар" (також відома як "Юнком"), де в 1979 році було здійснено експериментальний ядерний вибух з метою зниження напруги в гірському масиві. На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром близько 30 м, заповнена радіоактивною водою, яка, згідно з висновками експертизи, потребує відносної сухості. Потрапляння радіоактивної рідини, яка міститься в зазначеній капсулі, у водні ресурси місцевості через ґрунтові води може призвести до екологічної катастрофи, яка полягатиме в радіоактивному хімічному забрудненні, зокрема й екосистеми Азовського моря.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ