Події

Гройсман привітав ВМС ЗСУ зі сторічним ювілеєм заснування українського військово-морського флоту

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман привітав Військово-Морські сили Збройних сил України зі сторічним ювілеєм заснування військово-морського флоту.

"Вітаю з епохальною подією – сторіччям з дня заснування військово-морського флоту України новітньої доби! Увесь Чорноморський флот перейшов 29 квітня 1918 року у підпорядкування Української Народної Республіки. Таке рішення прийняли під час наради делегатів корабельних команд і майже на всіх кораблях урочисто було піднято український прапор. Ми відзначаємо цю символічну дату як день започаткування державного військово-морського флоту України", – йдеться у привітанні прем'єр-міністра, оприлюдненому в неділю вранці його прес-службою.

В.Гройсман зазначив, що попри те, що українська національна революція та державність були придушені навалою більшовицьких військ, історичне значення факту заснування Українською державою військо-морського флоту є унікальним і далекоглядним. Це означає, що Україна як суверенна та незалежна держава завжди буде морською державою з власними військово-морськими силами та флотськими традиціями, які в нашій історії сягають ще часів княжої та козацько-гетьманської доби.

" Безпрецедентних втрат український військово-морський флот зазнав під час ганебної кампанії з окупації Кримського півострова російськими військами без розпізнавальних знаків. І цей акт підступного нападу, який детально розроблявся на найвищому рівні керівництва Російської Федерації, в новітній історії Європи нагадує лише підступний напад гітлерівських військ на Польщу в 1939 році. Моральний тиск, шантаж, погрожування розстрілами, викрадення українських офіцерів і залякування їх сімей, блокування наших кораблів і їх команд, штурми військових частин на півострові – це далеко не всі методи держави-терориста, яка кинула виклик нашій державності. У результаті кримської кризи український флот утратив ряд кораблів, основні військово-морські бази та інфраструктуру", – наголосив прем'єр-міністр.

"У ті тривожні дні вся країна бачила подвиг українських моряків, особливо курсантів у м. Севастополі, які перед озброєними російськими диверсантами та бойовиками-сепаратистами співали Державний Гімн України. Це символічна подія. Честь, відвага і вірність молодших поколінь – ось запорука завтрашнього дня українського військово-морського флоту. Сьогодні військовослужбовці Військово-Морських Сил також з гідністю виконують присягу і боронять нашу країну від агресора в зоні проведення АТО. Переконаний, що в майбутньому український прапор, як і в буремному 1918 році, знову замайорить у нашому Криму і над нашими тимчасово-недоступними військово-морськими базами", – зазначив В.Гройсман.

Прем'єр-міністр подякував військовослужбовцям і цивільним працівникам ВМС "за чесну службу та належне виконання службового обов'язку і присяги".

"Бажаю всім професійного зростання, міцного здоров'я, добробуту, злагоди, успішного виконання покладених завдань, а головне – миру на нашій землі і на наших морях!", – побажав В.Гройсман.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ