Події

Майже чверть українців виступають за об'єднання православних церков в єдину

Понад чверть українців (26,9%) вважають, що православним слід згуртуватися навколо Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП), 23,4% - за об'єднання православних церков в єдину, що домагатиметься незалежності, тоді як майже кожен десятий (9,2%) вважає, що Українська православна церква має залишатися частиною Російської православної церкви (РПЦ).

Про це свідчать оприлюднені 26 квітня результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова 23-28 березня 2018 року.

Згідно з даними опитування, 22,7% респондентів вказали, що їм байдужі у цьому контексті перспективи православ'я в Україні.

Серед опитаних, які є вірянами УПЦ (Московського патріархату), кожен четвертий (25%) дотримується думки, що необхідно об'єднання православних церков України в єдину церкву, яка домагатиме незалежності, 13,5% вважають, що необхідно згуртуватися навколо УПЦ-КП, а 42,3% за те, щоб Українська православна церква залишалася невід'ємною частиною РПЦ.

Більшість респондентів (55,4%), які належать до УПЦ-КП, виступають за об'єднання навколо цієї церкви, 27,1% з них вважають за доцільне об'єднатися в єдину церкву. Лише 3,1% підтримують думку, що православна церква в Україні має залишатися частиною РПЦ.

Водночас 35,3% опитаних, які є вірянами Української греко-католицької церкви (УГКЦ), виступають за об'єднання в єдину церкву, 26,8% - згодні з тим, що православним необхідно згуртуватися навколо УПЦ-КП.

З думкою про необхідність православних згуртуватися навколо Київського патріархату найбільше згодні респонденти в центральних (35,5%), південних (30,6%) і західних (29,4%) областях, найменше - на сході України (10,3% ).

За об'єднання православних церков в єдину виступають 36,4% респондентів на заході України, 21,1% - на півдні, 20,8% - в центрі, 16,7% - на сході.

Думка про те, що УПЦ (МП) має залишатися частиною РПЦ, найбільше поділяють жителі сходу України (18,2%). Менш згодні з таким твердженням опитані в південних (9,5%), центральних (8,2%) і західних (0,6%) областях.

Загальнонаціональне соціологічне дослідження проводилося за підтримки представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні у всіх регіонах України, за винятком Криму і тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ