Події

Міжнародні експерти вважають, що НАБУ є результативним і досягло необхідного рівня ефективності

Національне антикорупційне бюро України повідомляє, що експертна група у складі чотирьох фахівців в області оцінки ефективності роботи правоохоронних органів міжнародного рівня дала позитивну оцінку роботі НАБУ і САП за критеріями результативності, ефективності та незалежності.

"Загалом експерти дійшли висновку, що з моменту свого створення в 2015 році Національне бюро діяло результативно і досягло необхідного рівня ефективності. Разом з тим, вони зазначили, що в повній мірі оцінити результативність НАБУ і САП буде можливо тільки після того, як суди завершать розгляд певної кількості справ, в яких обвинувачені не визнають свою провину", - повідомляє в середу прес-служба НАБУ.

В оприлюдненій у середу інформації зазначається, що протягом жовтня-грудня 2017 року експертна група у складі менеджера з аудиту Генеральної інспекції Міністерства юстиції США Керол Таражки, заступника генінспектора - керівника слідчого управління Генінспекціі Мін'юсту США Еріка Джонсона, українського експерта з антикорупційних питань Дмитра Котляра, а також колишнього заступника держпрокурора, спецрадника держпрокурора з питань тяжких економічних злочинів і транскордонної злочинності Данії, експерта Ради Євро и з питань протидії корупції Флеммінга Денкера аналізували інформацію з різних джерел.

Зокрема, вони проводили опитування співробітників НАБУ та представників САП ГПУ та інших зацікавлених сторін, зокрема міжнародні та неурядові організації; досліджували статистичні дані; здійснили виїзд в регіони; знайомилися з прикладами реальних справ, розслідуваних НАБУ і САП, які або були закриті, або щодо них суд уже ухвалив остаточне рішення.

"У своєму звіті міжнародні експерти проаналізували як внутрішні чинники роботи НАБУ і САП, так і зовнішні чинники. Серед основних досягнень Бюро вони визнали професійну, енергійну і віддану справі команду, якій менше ніж за три роки вдалося перетворити організацію, що існувала тільки на папері, в правоохоронний орган, який успішно розвивається. Експерти позитивно відзначили створення підрозділу внутрішнього контролю, як цього вимагає закон про НАБУ, і тісну співпрацю з Радою громадського контролю, реалізує зовнішній нагляд і відіграє ключову роль у забезпеченні підзвітності Бюро", - йдеться в повідомленні.

За результатами аналізу група зазначила численні спроби здійснення впливу і тиску на НАБУ ззовні, які особливо активізувалися в кінці 2017 року. "Втім, вони не виявили ознак того, що зазначені спроби зовнішнього втручання мали успіх, або розслідування, які проводилися НАБУ і САП, здійснювалися під впливом неналежних інтересів. Також експертна група не виявила в роботі Бюро серйозних процесуальних помилок, порушень прав людини або поширеної практики зловживань", - повідомляє прес-служба НАБУ.

Серед рекомендацій, наданих для поліпшення внутрішніх процесів Бюро: початок практики регулярних нарад між НАБУ і НАПКА, а також між НАБУ і САП для забезпечення необхідної комунікації та співпраці між органами, перегляд положень Кримінально-процесуального кодексу про реєстрацію повідомлень про злочини, щоб забезпечити їхню чіткість і юридичну визначеність тощо.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ