Події

НАБУ має намір передати до суду справу про заволодіння 247 млн грн екс-керівництвом АМПУ

 Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершили досудове розслідування стосовно семи підозрюваних у заволодінні 247 млн грн держпідприємства "Адміністрація морських портів України" (АМПУ).

Як повідомила прес-служба НАБУ, 19-20 квітня зазначеним особам та їхнім захисникам відкрито доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

У скоєнні злочину, що кваліфікується за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, зокрема, підозрюють екс-голову ДП "АМПУ" (2014-2017 рр.), екс-першого заступника голови ДП (2015-2017 рр.), екс-начальника відділу закупівель АМПУ (2015-2018 рр.), нинішнього заступника начальника Одеської філії ДП, директора та бенефіціара одного з ТОВ, бенефіціара нерезидента.

Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно цих осіб буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду.

За даними слідства, посадові особи АМПУ у змові з приватними особами в 2015-2016 рр. реалізували схему з розкрадання коштів під час державних закупівель послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. Йдеться про антиконкурентні дії з метою забезпечення перемоги заздалегідь визначеного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. Унаслідок цього державі завдано збитків на суму 247 млн грн, що підтверджено судово-економічною експертизою, іншими матеріалами кримінального провадження.

Розслідування наведених фактів здійснюється з грудня 2015 року.

Як повідомлялося, підозрюваних у заволодінні коштами затримано 29 січня 2018 року під час слідчих дій в Одеській, Миколаївській областях та Києві. 29-30 січня їм було повідомлено про підозру.

У вересні-листопаді 2017 року факт антиконкурентних погоджених дій посадових осіб АМПУ та представників низки підприємств-учасників торгів під час закупівлі послуг з експлуатаційного днопоглиблення підтвердив Антимонопольний комітет України, який наклав на підприємства-учасників штрафи на загальну суму понад 100 млн грн.

У квітні 2017 року на підставі матеріалів, зібраних під час досудового розслідування в кримінальному провадженні, НАБУ подало до Господарського суду Києва позов про визнання недійсним договору щодо проведення днопоглиблювальних робіт у портах України на суму 712 млн грн. Підставою стало порушення вимог закону "Про державні закупівлі" та інших норм чинного законодавства. Суд порушив провадження у справі.

Як зазначав у січні 2018 року заступник голови АМПУ з морської та внутрішньої безпеки Сергій Гронський, зазначене питання стосувалося контракту з ТОВ "Техморгідробуд-Миколаїв".

Екс-головою АМПУ, виходячи із зазначеного терміну перебування, був Андрій Амелін, якого раніше вже затримували під час підозри в розтраті коштів, але відпустили під заставу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ