Події

Перші 212 суддів у рамках оцінювання кваліфікації підтвердили здатність здійснювати правосуддя

Здатність здійснювати правосуддя підтвердили 212 із 286 суддів, які наприкінці березня - початку квітня пройшли співбесіду у рамках кваліфікаційного оцінювання, повідомила прес-служба Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України у прес-релізі.

"Судді, які успішно склали іспити і до яких немає питань за критерієм доброчесності, зможуть продовжити роботу в місцевих і апеляційних судах", - цитує прес-служба слова заступника глави ВККС Станіслава Щотки.

Стосовно 64 осіб оголошено перерву: це переважно особи, щодо яких є висновки або інформація від Громадської ради доброчесності (ГРД). ВККС очікує належного оформлення документів.

"За результатами шести днів співбесід 4 суддів визнано такими, що не відповідають займаній посаді. Про принципову позицію Комісії у проведенні оцінювання свідчить той факт, що стосовно цих суддів були відсутні висновки ГРД. Стосовно 4 суддів кваліфікаційне оцінювання зупинено (через дисциплінарні справи), щодо іще 2 – оцінювання припинено (через звільнення)", - говориться в повідомленні.

Як повідомлялося, раніше між ВККС і ГРД стався конфлікт, унаслідок якого рада заявила про припинення участі в оцінюванні суддів, аргументувавши це відсутністю можливості прозорого та об'єктивного оцінювання, а також внесенням ВККС до її регламенту змін щодо роботи ради. Зокрема, на думку його членів, внесені зміни ускладнили процес оформлення висновку.

У свою чергу, ВККС не погодилася із заявою про відсутність прозорості та об'єктивності та повідомила про намір і надалі отримувати інформацію у ГРД і враховувати її при оцінюванні.

У рамках судової реформи в Україні ВККС у жовтні 2017 року розпочала кваліфікаційне оцінювання 990 суддів (перша група) щодо їхньої компетентності, професійної етики, добропорядності. Загалом таке оцінювання мають пройти всі 5,7 тис. суддів.

У середині березня ця група суддів завершила складання іспитів кваліфікаційного оцінювання. Для них 23 березня стартував наступний етап оцінювання - співбесіда. Загалом кваліфоцінювання для першої групи суддів має завершитися в травні 2018 року.

Іспити для другої групи з 1,780 тис. суддів стартували в лютому. Завершити співбесіду з цими кандидатами заплановано до кінця року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ