Події

Парубій очікує дискусії у ВР під час голосування за Антикорупційний суд з огляду на рекомендації Венеціанської комісії

Голова Верховної Ради Андрій Парубій сподівається, що більшість дискусійних моментів у другому читанні законопроекту №7440 про Вищий антикорупційний суд буде знято під час роботи над документом у профільному комітеті, й очікує дискусії в сесійній залі навколо норм, що стосуються рекомендацій Венеціанської комісії.

"Комітет має провести роботу дуже професійно, щоб більшу частину дискусії ми змогли зняти ще на рівні комітету, щоб у Верховній Раді ми змогли вже з ключових питань визначатися і мати голосування, зокрема - це рекомендації Венеціанської комісії. І щодо двох-трьох спірних моментів, я упевнений, буде в залі дискусія. І в залі доведеться приймати остаточне рішення про філософію та структуру Антикорупційного суду", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Рада" в п'ятницю.

Спікер зазначив, що термін подання поправок до другого читання законопроекту завершився минулого четверга.

"Я передбачав і знав, що буде внесено велику кількість поправок... Станом на сьогодні комітет обробив до 1 тис. поправок. І працівники апарату комітету прогнозують, що буде приблизно 1,5 тис. поправок до закону про Антикорупційний суд", - розповів А.Парубій.

При цьому він додав, що на парламент чекає масштабна робота над законопроектом у другому читанні, можливо, депутати виділять два пленарні дні на розгляд поправок.

Як повідомлялося, 1 березня ВР прийняла за основу президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд.

Ухвалення закону і створення Антикорупційного суду в Україні очікують партнери, зокрема МВФ.

Крім того, свої рекомендації щодо законопроекту надала Венеціанська комісія.

Раніше А.Парубій заявляв про те, які положення законопроекту можуть бути найбільш дискусійними під час проходження ініціативи в парламенті.

За його словами, до таких належать положення, що стосуються повноважень громадської ради міжнародних експертів, яка братиме участь у конкурсному відборі суддів.

"Дискусія в тому, що міжнародні партнери рекомендують, щоб громадська рада міжнародних експертів могла під час розгляду надавати свою оцінку щодо того чи іншого кандидата. І щоб Вища кваліфікаційна комісія суддів брала на розгляд лише тих кандидатів, які пройшли попереднє обговорення громадської ради. І, відповідно, вже їх подавала на остаточне затвердження", - сказав він.

За словами А.Парубія, ще одним дискусійним моментом під час розгляду законопроекту в парламенті стане юрисдикція суду та приведення її у відповідність до юрисдикції Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ