Події

Group DF відкидає звинувачення Генпрокуратури у використанні схемного страхування

Group DF, що об'єднує активи бізнесмена Дмитра Фірташа, спростовує звинувачення, висунені Генеральною прокуратурою, про начебто ухилення від сплати податків низкою підприємств групи з використанням механізмів страхового ринку України.

"Виконуючи вимоги законодавства, підприємства групи на ринкових умовах працюють із низкою страхових компаній і страхують ризики в суворій відповідності із законодавством України", - наголошується в заяві Group DF, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

У групі уточнили, що хімічні підприємства, що входять до неї, належать до групи об'єктів із підвищеним рівнем небезпеки і згідно із законом "Про страхування" зобов'язані страхувати ризики господарської діяльності.

Group DF нагадала, що в серпні 2017 року Генпрокуратура вже висувала звинувачення, аналогічні нинішнім, а група тоді заявляла і підтверджує зараз, що оприлюднена інформація не відповідає дійсності.

Група наполягає на тому, що її підприємства в повному обсязі сплачують податки, а звинувачення в їхній оптимізації розцінює як ангажованість правоохоронних органів стосовно Group DF і спробу чинити тиск на її акціонера.

Згідно із заявою, група готова звернутися до судових і правозахисних інституцій для відновлення справедливості.

Раніше у вівторок генпрокурор Юрій Луценко та його прес-секретар Лариса Сарган повідомили про проведені 19 березня обшуки у рамках кримінального провадження щодо несплати податків на суму понад 500 млн грн низкою підприємств, підконтрольних Д.Фірташу.

"Протягом 2015-2017 років членами організованого злочинного угруповання з метою ухилення від сплати податків низкою підконтрольних українському олігарху Д.Фірташу, підприємств, а саме: ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", ПАТ "Азот", ПАТ "Рівнеазот", ДП "Хімік" та іншими, які входять до бізнес-групи Group DF, організовано діяльність низки фіктивних підприємств та підконтрольних страхових компаній", - повідомила Л.Сарган. За її словами, було застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати.

У подальшому, стверджує прес-секретар, виведення цих коштів здійснювалося шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу "сміттєвих" цінних паперів інших фіктивних підприємств та "підставних" фізичних осіб.

Як повідомлялося, СБУ 14 червня 2017 року здійснила обшук у приміщеннях ПрАТ "Страхова компанія "Саламандра-Україна" і ПрАТ "ДIМ страхування", асистанської компанії ТОВ "Фінанс-Лайн" і громадської спілки "Український страховий омбудсмен", що входять до фінансового холдингу Юрія Явтушенка.

15 червня СБУ заявила про припинення масштабних фінансових махінацій із фіктивним страхуванням бізнес-активів олігарха, близького до втеклого Віктора Януковича, проілюструвавши свій прес-реліз бланками СК "ДIМ Страхування" і "Саламандра-Україна".

3 липня Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринку фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) розпорядженням №2963 від 29 червня анулювала 16 ліцензій на добровільні види страхування, видані ПрАТ "Страхова компанія "ДІМ Страхування" (Дніпро), і вісім обов'язкових видів страхування. Крім того, розпорядженням №2962 від 29 червня анульовано ліцензії, видані ПрАТ "Страхова компанія "Саламандра-Україна" (Полтава) на здійснення 18 видів добровільного страхування і восьми видів обов'язкового. Обидва розпорядження набувають чинності 30 липня 2017 року. Як зазначено в розпорядженнях, причиною анулювання ліцензій СК "ДІМ Страхування" і "Саламандра-Україна" стали факти, виявлені в результаті позапланових перевірок компаній у квітні 2017 року.

Окружний адміністративний суд Києва в листопаді 2017 року визнав протиправним і скасував розпорядження Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності СК "Саламандра-Україна".

Згідно з Держреєстром, кінцевим бенефіціарним власником "Саламандра-Україна" було зазначено Ю.Явтушенка, "ДІМ Страхування" - керівника компанії Романа Маленка.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ