Події

НАТО знаходиться в контакті з Лондоном з розслідування замаху на російського екс-розвідника

НАТО підтримує контакт з Лондоном у справі про розслідування отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки, заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

У поширеній альянсом заяві генсека йдеться, що факт отруєння "викликав серйозне занепокоєння" у країн альянсу, оскільки Велика Британія є його "надзвичайно важливим партнером".

"Використання нервовопаралітичної речовини є жахливим і неприйнятним актом. Велика Британія є надзвичайно важливим союзником, і цей інцидент викликає крайнє занепокоєння НАТО. Альянс знаходиться в тісному контакті з владою Сполученого Королівства з цієї проблеми", - йдеться в заяві.

Британська газета Daily Telegraph повідомила, що Лондон обговорює з НАТО можливість застосування статті 5 статуту північноатлантичного блоку про спільну оборону, в якій йдеться, що атака проти однієї з країн альянсу розглядається як напад на весь альянс.

Президент Франції Емманюель Макрон в ході телефонних переговорів з британським прем'єром Терезою Мей заявив про солідарність з Великою Британією.

"Вони обговорили широке партнерство в умовах агресивної поведінки Росії, погодилися, що слід продовжити діяти спільно з союзниками, щоб протистояти цій поведінці", - повідомив офіс Т.Мей.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон вважає, що Росія, ймовірно, відповідальна за отруєння С.Скрипаля.

"Ми повністю впевнені в розслідуванні Великої Британії і її оцінкою, що Росія, ймовірно, несе відповідальність за напад з використанням нервовопаралітичної речовини, який відбувся в Солсбері минулого тижня", - йдеться в поширеній заяві Р.Тіллерсона.

На його думку, "такого роду напад - спроба вбивства приватної особи на території суверенної держави - ніколи не може бути виправданий".

Глава британського МВС Ембер Радд проведе у вівторок засідання з антитерористичною структурою країни "Кобра" з питань розслідування інциденту з отруєнням. Газета Telegraph повідомила про намічене чергове засідання ради нацбезпеки, але офіс прем'єра поки не підтвердив цієї інформації.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ