Події

Апеляційний суд розірвав договір про оренду Гостиного двору в Києві

Апеляційний господарський суд Києва на засіданні в середу розірвав договір про оренду Гостиного двору на столичному Подолі, укладений регіональним відділенням Фонду держмайна (ФДМ) у Києві з ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", згідно з рішенням суду, пам'ятку архітектури повернули в комунальну власність.

"Розірвати договір оренди №149 від 17.03.1994 р. в частині будівлі пам'ятки архітектури "Гостиний двір" загальною площею 9433 кв. м. Зобов'язати ПрАТ "Укрреставрація" повернути регіональному відділенню ФДМ у м. Києві... "Гостиний двір", - ідеться в рішенні суду.

Крім того, суд вирішив стягнути з "Укрреставрації" на користь ФДМ 29,7 тис. грн витрат, пов'язаних із проведенням експертизи, а також судові збори. ПрАТ може оскаржити постанову суду протягом 20 днів.

"Фонд держмайна ще має відшкодувати збитки за Гостиний двір. Приблизна сума збитків становить 150 млн грн", - повідомила депутат Київради 7-го скликання Вікторія Кустова.

Крім того, за її словами, "Укрреставрація" орендувала Гостиний двір за ціною 8 грн/1 кв. м, що не відповідає цінам оренди майна в центрі Києва.

Як раніше повідомлялося, регіональне відділення Фонду держмайна в Києві в березні 2016 року звернулося до Господарського суду Києва з позовом про розірвання договору оренди будівлі Гостиного двору, укладеного з ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація". Підставою для пред'явлення позову стало невиконання орендарем своїх зобов'язань щодо збереження пам'ятки та утримання її в належному стані, чим створено загрозу її руйнування. ФДМ просив суд зобов'язати орендаря повернути йому державне нерухоме майно - будівлю-пам'ятку архітектури місцевого значення "Гостиний двір" загальною площею 9433 кв. м.

Договір оренди було укладено 18 березня 1994 року, і відповідно до нього орендар брав на себе повну відповідальність за збереження цієї пам'ятки архітектури й утримання будівель у належному санітарному, протипожежному та технічному стані. Однак згідно з актом обстеження від 10 грудня 2015 року був з’ясовано, що ніякі будівельні роботи на орендованому об'єкті не проводилися. В акті зафіксовано також відсутність настилу даху будівлі, вікон і дверей будівлі, зовнішнього та внутрішнього оздоблення будівлі, а також часткове (мінімальне) підтоплення підвальних приміщень.

Фонд направив на адресу відповідача пропозицію про дострокове розірвання договору оренди, яку було повернуто з позначкою відділення поштового зв'язку у зв'язку з закінченням встановленого терміну зберігання.

Господарський суд Києва в листопаді 2016 року відмовив регіональному відділенню Фонду держмайна в Києві в задоволенні позову про розірвання договору оренди будівлі "Гостиного двору".

З метою захисту інтересів держави прокуратура Києва за власною ініціативою розпочала розгляд цієї справи й оскаржила рішення суду першої інстанції в апеляційному господарському суді Києва.

Київрада в листопаді 2017 року ухвалила рішення про згоду на безоплатне прийняття до комунальної власності низки об'єктів культури та спорту, які перебувають на балансі держави, серед яких - пам'ятка архітектури місцевого значення Гостиний двір (Контрактова площа, 4). За словами співавтора рішення, депутата фракції "Солідарність" Вікторії Мухи, у держави бракує коштів на реконструкцію цих об'єктів, а місто може здійснити ремонт тільки після прийняття об'єктів на свій баланс.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ