Події

Українця Захтея засудили в Криму до 6,5 років колонії за підготовку диверсій

"Верховний суд Криму" в п'ятницю визнав громадянина України Андрія Захтея винним у підготовці диверсій на півострові в 2016 році і засудив до шести з половиною років колонії суворого режиму, передав кореспондент "Інтерфаксу" (Interfax.ru) із зали суду.

"Призначити покарання (...) у вигляді позбавлення волі терміном шість років і шість місяців із відбуттям у виправній колонії суворого режиму", - сказав суддя Сергій Погребняк.

"ВС Криму" зарахував у цей термін більше ніж півтора року, які українець провів під вартою.

Справу 42-річного А.Захтея розглядали в суді в особливому порядку і в закритому режимі. Журналісти були лише під час оголошення резолютивної частини вироку.

За даними Федеральної служби безпеки Росії, 7 і 8 серпня 2016 року спецслужба запобігла спробам прориву з української території в Крим диверсійно-терористичних груп, загинули російський військовий і співробітник ФСБ, було затримано кількох українців, серед них - А.Захтея. Під час огляду запасного колеса в автомобілі А.Захтея, за інформацією російської спецслужби, було виявлено три кілограми вибухівки і гранати.

Міністерство оборони України спростувало інформацію про те, що затримані в Криму люди є українськими агентами.

Родичі А.Захтея говорили, що він - звичайний таксист, який працює на півострові.

Українець спочатку через своїх захисників заявляв, що зізнавальні свідчення у нього вибивали, катуючи струмом, але пізніше - влітку 2017 року - пішов на угоду зі слідством і відмовився від послуг найнятих адвокатів.

Суд визнав українця винним за частиною 1 статті 30 і частиною 2 статті 281 (підготовка до диверсії у складі організованої групи або така, що спричинила тяжкі наслідки), частини 3 статті 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, здійснені у складі організованої групи), за статтею 324 (придбання або збут офіційних документів і держнагород) і частиною 3 статті 327 КК Росії (використання завідомо підробленого документа).

А.Захтей - уродженець Львівської області України - останніми роками жив у кримському місті Саки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ