Події

Саакашвілі повернули до Польщі, під час його затримання прикордонники застосували силу

Лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі в понеділок повернули до країни попереднього перебування (до Польщі - ІФ), під час його затримання в Києві українські прикордонники були змушені захищатися і застосувати силову підтримку, повідомив спікер державної прикордонної служби України Олег Слободян.

"Щодо ситуації з М.Саакашвілі. Сьогодні, 12 лютого, військовослужбовці Держприкордонслужби спільно з представниками Міграційної служби та Національної поліції довели до Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення до країни попереднього перебування. Однак під час виконання процедури на представників правоохоронних органів накинулися невідомі з оточення Міхеїла Саакашвілі. Прикордонники змушені були захищатися і застосували силову підтримку", - написав він на сторінці у Facebook у понеділок увечері.

О.Слободян нагадав історію з прибуттям М.Саакашвілі в вересні 2017 року і подальшими рішеннями. "22 вересня 2017 року Мостиський суд Львівської області визнав М.Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. 3 січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив Саакашвілі у позовних вимогах до Державної міграційної служби у визнанні його біженцем. 6 лютого Окружний адмінсуд суд Києва повторно не задовольнив скаргу М.Саакашвілі на рішення Міграційної служби про відмову в оформленні документів про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту", - виклав хронологію подій спікер прикордонвідомства.

Таким чином, за словами О.Слободяна, відповідно до зазначених судових рішень "ця особа перебувала на території України незаконно, тому, з дотриманням усіх юридичних формальностей, його повернули до країну, звідки він прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

Як повідомлялося, в липні 2017 року президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив М.Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

10 вересня М.Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прибічників, які фактично прорвали кордон.

Мостиський районний суд Львівської області 22 вересня прийняв рішення, згідно з яким екс-президента Грузії визнали винним у незаконному перетині державного кордону України 10 вересня.

3 січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив М.Саакашвілі у визнанні незаконним рішення Управління ДМС у Київській області, згідно з яким йому відмовлено у визнанні біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту після позбавлення громадянства України.

Раніше генпрокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю "ТСН" озвучив варіанти подальших дій стосовно М.Саакашвілі: екстрадиція на вимогу Генеральної прокуратури Грузії, добровільне повернення до будь-якої з вибраних ним країн, наприклад, до Нідерландів, де проживає його сім'я, а також "добровільна або примусова депортація до однієї з обраних ним країн або в країни, з якої він нелегально перетнув український кордон, тобто Польщі".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ