Події

"Укрзалізниця" спростовує перевезення військових вантажів із РФ до Придністров'я

ПАТ "Укрзалізниця" спростовує інформацію про участь у перевезеннях вантажів військового призначення з Російської Федерації у Придністров'ї.

"За інформацією із автоматизованих систем ПАТ "Укрзалізниця" перевезення військових вантажів, зазначених у зверненні, з Російської Федерації до Придністров'я не здійснювалися", - йдеться у відповіді ПАТ на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, "Укрзалізниця" при перевезенні вантажів у міжнародному (експорт, імпорт і транзит) сполученні керується законодавством України та міжнародними нормативно-правовими документами. Перевезення вантажів здійснює відповідно до норм угод про міжнародне вантажне сполучення (СМГС) і несе відповідальність відповідно до їхніх вимог.

"Перевезення військових вантажів здійснюються з дозволу відповідних компетентних органів України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 №1807, від 28.01.2004 № 86, зокрема, Держекспортконтролю та Експортно-технічного комітету. Транзитні перевезення військових вантажів та товарів подвійного призначення територією України виконуються виключно у разі отримання вантажовласником відповідних дозвільних документів, виданих компетентними органами України", - йдеться у відповіді.

Як повідомило ПАТ, після прибуття на прикордонну передавальну станцію таких вантажів, посадові особи митного органу перевіряють перевізні та товаросупровідні документи, на підставі яких визначають необхідність проведення державних видів контролю, а у разі потреби залучають підрозділи інших контролюючих органів і приймають рішення про допуск або заборону на пропуск товарів для їхнього транзитного переміщення територією України.

"ПАТ "Укрзалізниця" відповідно до законодавства, не має права відмовити в перевезеннях вантажів, здійснити перевірку наявного вантажу в вагонах, тощо. Повноваження з перевірки таких вантажів покладені на органи прикордонного і митного контролю" - констатували в "Укрзалізниці".

Там додали, що рішення і коментарі про розірвання будь-яких таких договорів не належить до компетенції ПАТ "Укрзалізниця".

Раніше на порталі azov.press з'явилася інформація про те, що в 2017 році Україна безперешкодно пропустила в Придністров'ї 131 вагон.

Автори матеріалу посилалися на Державний контракт № 646/ЕА/2016/ДГЗ/ щодо надання послуг із виконання військових перевезень в прямому міжнародному залізничному сполученні для потреб Міністерства оборони Російської Федерації в 2017 році "від 26 грудня 2016 р.

Україна у 2017 році нібито безперешкодно пропустила в Придністров'ї 131 вагон, а в 2018 році заплановано транзит ще 50 вагонів із майном Міноборони РФ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ