Події

Запуск Антикорупційного суду в Україні в 2018 році стане тестом для української влади - Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив, що запуск Антикорупційного суду в Україні в 2018 році стане тестом для української влади щодо наявності політичної волі на боротьбу з корупцією

"Ми впритул наблизилися до точки неповернення в антикорупційній реформі. І або в 2018 році з'являється судова інстанція, яка зможе провести розгляд цих справ (справ, пов'язаних із корупцією - ІФ) і поставити в них крапку, або Україна підтвердить, що політичної волі у боротьбі з корупцією у нас немає", - сказав А.Ситник на спільному брифінгу з керівником САП Назаром Холодницьким у Києві в четвер.

Він зазначив, що дуже довго тривали дискусії щодо законопроекту про Антикорупційний суд, і, нарешті, наприкінці 2017 року його було внесено до парламенту. "Я дуже радий, що нині в парламенті вже є закон про Антикорупційний суд - проект закону, і внесений повноважним суб'єктом - президентом України", - сказав він.

"Я сподіваюся, що цей суд буде запущено цього року. Тому що я відповідально заявляю, що якщо цей закон ухвалити у лютому або березні, то цю інституцію можна створити до кінця 2018 року. І це буде тестом для нашої влади щодо наявності політичної волі на боротьбу з корупцією", – сказав А.Ситник.

Він зазначив, що без Антикорупційного суду діяльність НАБУ не буде ефективною, оскільки лише суд вирішує, винна людина чи ні.

"Він (проект закону про Антикорупційний суд - ІФ), звісно, не є ідеальним. Про ті недоліки, які є в цьому законопроекті, багато написано і експертами, і представниками громадянського суспільства, і нашими міжнародними партнерами, я не буду зараз їх повторювати. Я сподіваюся, що парламент зверне увагу на все це й ухвалить закон, який дасть можливість створити незалежну інституцію", - сказав директор НАБУ.

Він також висловив сумнів у тому, що буде багато охочих працювати в новоствореному Антикорупційному суді, але упевнений, що "наша держава зможе делегувати до цього суду тих людей, які зможуть розглядати ці справи під величезним тиском".

У свою чергу керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Н.Холодницький висловив побоювання, що цього року Антикорупційний суд не розпочне свою роботу.

"Те, про що ми хвилюємося, це створення і початок функціонування Антикорупційного суду. Приклади... підтверджують, що цей суд потрібен, і я, приміром, не такий оптиміст, як Артем Сергійович, і бачу, що темпи голосування законів, обговорення, а також враховуючи українські реалії, боюся, що цей суд не зможе запрацювати в цьому 2018 році, на жаль", - сказав керівник САП.

А.Ситник також зазначив, що представлений на брифінгу звіт про діяльність НАБУ і САП є "доказом того, що без створення спеціалізованого Антикорупційного суду, який розглядатиме справи не роками, а в розумні терміни", вся робота антикорупційних органів "фактично не має ніякого сенсу".

За його словами, нині у рамках розслідування кримінальних проваджень заарештовано багато майна, заблоковано величезні суми грошей, які можна повернути державі, "але за відсутності вироків у цих справах вирішити питання про повернення цих коштів і про призначення справедливого покарання для тих, кого обґрунтовано підозрюють у цих злочинах, на сьогодні в наших судах неможливо".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ