Події

До обласних, районних, міських тервиборчкомів увійдуть представники 100 непарламентських партій

До складу обласних, районних, міських територіальних виборчих комісій увійдуть представники 100 непарламентських політичних партій. Це випливає з результатів жеребкування, яке провела Центральна виборча комісія на засіданні в понеділок.

Голова ЦВК Володимир Шаповал повідомив, що ЦВК відповідно до закону про місцеві вибори має сформувати 670 територіальних виборчих комісій.

Це стосується обласних, районних, міських (міст обласного значення), а також районних Севастополя і міської Севастопольської територіальної виборчої комісії.

Він нагадав, що відповідно до закону до складу тервиборчкомів має входити не менше ніж дев’ять і не більше ніж 18 членів.

При цьому від парламентських партій до складу тервиборчкомів може бути внесено не більше ніж 15 членів, непарламентських – троє.

В.Шаповал наголосив, що трьох представників непарламентських партій ЦВК визначає шляхом жеребкування. За його словами, з 670 тервиборчкомів, які має сформувати ЦВК, кількість претендентів від непарламентських партій становить 411.

Загалом до ЦВК надійшли подання від 116 непарламентських партій на внесення своїх кандидатур, загальна чисельність становить 2 тис. 781 осіб. Кількість вакансій у тервиборчкомах становить 1 тис. 233.

За підсумками жеребкування, від партії "Сильна Україна" з 363 кандидатур було внесено 144, від партії "Фронт змін" – 272 із 329, від партії "Єдиний центр" – 29 із 274, СПУ – 18 із 225, від ВО "Свобода" – 105 із 205.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера пояснив, що комісія обрала найефективніший спосіб жеребкування. За його словами, він полягає в тому, що перші три партії, конверти яких витягнули з барабана, отримують всі вакансії, на які вони подали своїх представників. Кожна наступна партія отримує вакансії в тих комісіях, де вони залишаються вільними після перших трьох партій. Наступні партії – в аналогічному порядку.

У результаті з 116 партій своє представництво у тервиборчкомах отримали тільки 100 партій.

А.Магера додав, що остаточний склад тервиборчкомів ЦВК сформує в середу, 15 вересня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ