Події

США виділять кошти механізму ООН з розслідування злочинів в Сирії

США планують виділити $ 350 тис. для міжнародного неупередженого і незалежного механізму з розслідування злочинів в Сирії, який зміг би також допомогти в залученні до відповідальності винних у застосуванні хімзброї в цій країні, повідомляє американське постпредство при ООН.

"США виділять $ 350 тисяч для міжнародного неупередженого і незалежного механізму з розслідування злочинів, скоєних в Сирії (International, Impartial & Independent Mechanism - IIIM)", - йдеться в повідомленні, розміщеному в "Твіттері" дипмісії США.

Там зазначається, що "IIIM допоможе зусиллям щодо притягнення до відповідальності за звірства режиму (президента Сирії Башара) Асада, в тому числі застосування хімічної зброї - це важливіше, ніж будь-коли, так як Росія "вбила" Спільний механізм розслідування".

Міжнародний неупереджений і незалежний механізм з розслідування злочинів, скоєних в Сирії, був заснований Генеральною Асамблеєю (ГА) ООН 21 грудня 2016 року.

Розслідуванням випадків застосування хімічної зброї в Сирії до недавнього часу займався Спільний механізм ОЗХЗ-ООН (СМР). Він припинив своє існування 18 листопада 2017 року, після того, як Рада Безпеки ООН не змогла домовитися про продовження мандата експертів, які розслідували застосування хімзброї в Сирії. Росія наклала вето на американський проект резолюції, проти нього проголосувала також Болівія, при цьому Китай і Єгипет утрималися. У свою чергу сім країн відмовилися підтримати запропонований Росією, Болівією і Китаєм варіант резолюції, проект не отримав необхідної більшості голосів.

Згідно з проектом резолюції, з копією якого вдалося ознайомитися "Інтерфаксу", новий механізм повинен буде "забезпечити по-справжньому неупереджене, незалежне, професійне, що заслуговує довіри" розслідування випадків застосування хімзброї в Сирії "на основі достовірних, перевірених і підтверджених фактів", зібраних безпосередньо "під час поїздок на місце (передбачуваної хіматаки - ІФ)".

У свою чергу США виступили проти російської пропозиції і заявили про готовність відновити Спільний механізм ООН-ОЗХЗ з розслідування випадків застосування хімзброї.

"Ми не сприймаємо жодні російські пропозиції, які підривають нашу здатність докопатися до правди або коли політизується те, що має бути незалежним і неупередженим розслідуванням. Якщо вони хочуть сумлінно працювати для досягнення цієї мети, то ми готові відновити Спільний механізм розслідування з незалежним початковим мандатом" , - сказала на одному із засідань РБ ООН американський постпред при ООН Ніккі Хейлі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ