Події

Російські військові займаються контрабандою сигарет в Європейський союз

Російські військові займаються контрабандою сигарет з Сирії в Абхазію, а далі в країни Європейського союзу, переконана народний депутат фракції партії "Блок Петра Порошенко" Ірина Фриз.

"Розвиток ситуації навколо судна Whisper, яке було затримано поблизу Одеси з вантажем контрабанди  ВМСУ і ДПАУ ... На борту знаходилися сигарети марки "Mikado", це ми чітко бачимо на відео сюжету ТСН (0:44). До Японії, зрозуміло, вони не мають ніякого відношення. Ця марка випускається в Йорданії. Продаються вони в основному в Ірані і ... Сирії! Whisper віз вантаж з окупованої Очамчіри (Абхазія), де знаходиться російська військова база", - написала вона на своїй сторінці в четвер увечері.

Нардеп підкреслила, що за інформацією українських аналітиків російські військові з Сирії перевозять сигарети контрабандним шляхом до окупованої Абхазії, а звідти - в Європейський Союз.

"Звичайно, існує ймовірність того, що в окупованій Абхазії здійснюється підробка йорданських сигарет. Утім, причетність російських військовослужбовців (як мінімум з Очамчіри) до контрабанди фальсифікату в Європейський Союз важко спростувати, як і факт використання окупованої території для виробництва фальсифікату", додала І. Фриз.

Нардеп підсумувала, що російські окупаційні сили в Очамчирі займаються контрабандою підакцизних товарів в Європейський Союз "і якби екіпаж Whisper не зламався в наших водах, ця контрабандна схема так і залишилася б невідомою".

Як повідомлялося, 1 січня 2018 ракетний катер "Прилуки" Військово-Морських сил України був змушений відкрити попереджувальний вогонь по судну під прапором Танзанії, яке запідозрили в перевезенні наркотиків, повідомили у відомстві. Інцидент стався в останні години 2017 року в територіальних водах України біля Одеської області.

"Судно-порушник було виявлено технічними засобами спостереження на траверзі нп Курортне в межах територіальних вод України, на виклик не відповідало, тому ракетний катер "Прилуки" почав його переслідування. З'ясувавши безперспективність спроби втечі від українського військового катера, судно вийшло на зв'язок і було опитано згідно процедур, встановлених міжнародним морським правом. Однак судно-порушник вимоги зупинитися не виконало. З метою примусу до припинення протиправних дій ракетний катер "Прилуки" відкрив попереджувальний вогонь з артилерійської установки по курсу судна, яке було зупинено і відконвойоване в порт Одеса", - сказано в повідомленні на сторінці ВМС в Facebook.

Припинення незаконних дій іноземного судна в територіальних водах України здійснювалося за підтримки броньованих артилерійських катерів "Аккерман" і "Бердянськ" з оглядової командою на борту, а також катерів морської охорони Державної прикордонної служби України з представниками СБУ на борту.

"За результатами перевірки спільної групи у складі співробітників Держприкордонслужби та СБУ на судні було виявлено одна тисяча сімсот тридцять сім ящиків сигарет без акцизних марок. Документи на виявлений вантаж були відсутні. Крім того, було встановлено, що у двох з 11 членів екіпажу були відсутні паспорти моряків", заявили в прес -службі Держприкордонслужби України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ