Події

Нацрада з телерадіомовлення виступає за штрафи або кримінальну відповідальність для українських артистів, які гастролюють у РФ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України ініціює внесення змін до законодавства з тим, щоб можна було застосовувати штрафні санкції або кримінальну відповідальність щодо українських артистів, які виступають в Росії.

Як зазначено в заяві регулятора, поширеній у четвер, до Нацради надходять звернення, що стосуються виступів українських артистів, які активно гастролюють в Російській Федерації.

"У цій ситуації Національна рада не має жодних важелів впливу на телерадіоорганізації, тому що закон взагалі про це нічого не говорить. У цьому випадку будь-яка дія регулятора на обмеження буде оскаржено в суді, і шанси відстояти позицію, яка може бути зрозуміла з точки зору етичних стандартів, але немає юридичних підстав, рівнозначні нулю. Ця ситуація може бути вирішена тільки в законодавчому полі ", - пояснює регулятор.

У Нацраді вважають, що "законодавці (Верховна Рада - ІФ) могли б розглянути і застосувати світову практику щодо впливу на вітчизняних виконавців", які здійснюють концертну діяльність в країні, визнаної агресором. "Це можуть бути штрафні санкції або кримінальна відповідальність для них. А телерадіоорганізації могли би бути зобов'язані обмежити участь таких артистів або діячів культури в ефірі, можливо, на певний період. В такому випадку національний регулятор отримає реальні важелі впливу на мовників", - пропонує Нацрада телерадіомовлення.

Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко озвучив свої пропозиції щодо виступів українських артистів в РФ. "Що стосується "наших" гастролерів у РФ. Справді, питання в основному етичне, заборонити не можна. Але їдеш в РФ на гастролі: 1) повідомляєш, 2) потрапляєш до спецреєстру, 3) на ТБ під час виступу або кліпу напис: "Цей артист гастролює в країні-агресора", 4) в Україні платиш додатковий військовий збір", - написав він у мікроблозі в Твіттері.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ