Події

Рішення грузинського суду не дає Україні підстав для екстрадиції або видворення Саакашвілі - адвокат

 Рішення Тбіліського міського суду про визнання винним лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі в перевищенні повноважень на посаді президента Грузії наразі не дає Україні законних підстав для його екстрадиції або видворення, стверджує адвокат М.Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.

"Ми вважаємо, що всі справи, які є в Грузії проти Саакашвілі, інкриміновані йому за політичними мотивами. Але я хочу підкреслити, що навіть якщо влада України якось хоче використовувати цю справу для тиску на Саакашвілі, то будь-які дії щодо екстрадиції або видворення його з України навіть на підставі так званого рішення грузинського суду будуть незаконними", - сказав він в ефірі телеканалу "NewsOne" у п'ятницю.

Р.Чорнолуцький зазначив, що у М.Саакашвілі на сьогодні "достатньо правових статусів, які забороняють Україні екстрадувати або видворяти його".

Адвокат підкреслив, що екс-президент Грузії кілька останніх років постійно проживає в Україні, а також зараз у статусі особи, яке судиться з Державною міграційною службою за відмову надати йому статус захищеної особи після позбавлення українського громадянства, і відповідно до кримінальним процесуальним законодавством це не дає Україні можливостей екстрадувати його.

Р.Чорнолуцький повідомив, що у М.Саакашвілі є офіційна довідка від ДМС про те, що йому дозволено перебувати в Україні як мінімум до 1 березня 2018 року, і в подальшому цей термін повинен продовжуватися, доки йтимуть судові процеси з міграційною службою.

Він також вказав, що у захисту М.Саакашвілі в Грузії є можливості для продовження відстоювання його інтересів і після рішення Тбіліського міського суду, зокрема, подавати апеляцію.

Як повідомлялося, вранці 5 січня Тбіліський міський суд визнав винним Михайла Саакашвілі у справі "про злісне перевищенні повноважень" на посаді президента Грузії і присудив три роки позбавлення волі.

Суд повністю погодився зі звинуваченнями прокуратури в тому, що М.Саакашвілі в 2009 році помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство в 2006 році співробітника банку Сандро Гіргвіліані. Справа про це вбивство мала широкий резонанс в Грузії, так як до вбивства С.Гіргвіліані побічно були причетні колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, начальник департаменту конституційної безпеки Дата Ахалая і інші високопоставлені співробітники правоохоронних органів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ