Події

Суд знову помістив під варту екс-обвинуваченого у справі про події 2 травня росіянина Мефьодова

Приморський районний суд Одеси заарештував до 18 січня 2018 року колишнього обвинуваченого у справі про події 2 травня 2014 року (щодо подій на Грецькій площі) громадянина РФ Євгена Мефьодова.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", таке рішення суд прийняв у п'ятницю під час закритого засідання. ЗМІ змогли бути присутніми в залі засідання лише під час оголошення результатів розгляду клопотання прокуратури про взяття Є.Мефьодова під варту.

Як повідомлялося, 14 грудня ц.р. Приморський райсуд Одеси в четвер скасував запобіжний захід у вигляді утримання під вартою одному з фігурантів кримінального провадження за фактом подій 2 травня 2014 року Є.Мефьодову.

Як пояснили агентству "Інтерфакс-Україна" в прокуратурі Одеської області, йдеться про запобіжний захід у рамках об'єднаного кримінального провадження за ст.110 (посягання на територіальну цілісність України), ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч.1 ст.14, ч.1 ст. 294 (підготовка до масових заворушень) Кримінального кодексу України, що здійснює управління СБУ в Одеській області.

"Запобіжний захід скасовано з метою подальшого обміну (Є.Мефьодова - ІФ) на українських військовослужбовців та інших осіб, незаконно утримуваних на території злочинних формувань (в окупованих районах Донецької та Луганської областей - ІФ)", - зазначили в прокуратурі, додавши, що відомство спільно з управлінням СБУ в Одеській області тримає це питання на контролі і вживає заходів, щоб якомога більше незаконно утримуваних українських громадян могли повернутися додому.

Пізніше стало відомо, що Є.Мефьодова не обміняли на українських заручників, а разом ще приблизно півтора десятка росіян, за однієї версією, мають передати Росії за лінією Міністерства закордонних справ, а за іншою, обміняти на громадян України, яких утримують не на території окупованих районів Донецької та Луганської областей, а на території РФ.

Як повідомлялося, 15 листопада Приморський районний суд Одеси продовжив на 60 діб термін утримання під вартою колишньому обвинуваченому у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі (щодо подій на Грецькій площі), громадянину Росії Євгену Мефьодову в рамках об'єднаного кримінального провадження у ст. 110 (посягання на територіальну цілісність України), ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч.1 ст.14, ч.1 ст. 294 (підготовка до масових заворушень) Кримінального кодексу України, що здійснює управління СБУ в Одеській області.

18 вересня 2017 року Іллічівський міський суд (м.Чорноморське Одеської області) визнав неспроможними докази сторони обвинувачення проти 19-ти обвинувачених в їхній участі та організації масових заворушеннях, які спричинили за собою тяжкі наслідки (смерть і травми людей); 2 травня 2014 року в Одесі (щодо подій на Грецькій площі).

Одразу після оголошення вироку співробітники СБУ повідомили про підозру 2-м з 19-ти обвинувачених у справі - українцю Сергію Долженкову та росіянину Євгену Мефьодову за ст.110 (замах на територіальну цілісність країни) Кримінального кодексу України за фактом їхньої участі в акціях в Миколаєві навесні 2014 року. Обох чоловіків через кілька годин на 60 діб заарештував Київський районний суд.

12 жовтня співробітники Одеської місцевої прокуратури №1 спільно з працівниками Київського відділу повідомили Є.Мефьодову і С.Долженкову про підозру у підготовці до організації масових заворушень, приготування до яких відбувалося також на території меморіального комплексу "411 батарея" (ч.1 ст. 14 ч. 1 ст. 294 КК України).

Крім того під час розслідування кримінального провадження за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України, фігурантами якої є ці особи, за результатами отриманої лінгвістичної експертизи, на думку прокуратури, було підтверджено, що публічні заклики, висловлені ними в березні 2014 року під час автопробігу Миколаївською та Одеською областями, є умисними діями, які мали на меті вплив на громадську думку жителів регіонів для подальшого створення на території областей незаконних утворень і порушення порядку, визначеного Конституцією України.

За результатами експертиз чоловікам було повідомлено про підозру у вчиненні дій з метою насильницької зміни, повалення конституційного ладу (ч.1 ст.109 КК України).

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані та навмисне сплановані.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ