Події

Суд визначив заставу 1,5 млн грн віце-меру Запоріжжя, підозрюваному у справі про фіктивні тендери

Червонозаводський районний суд м.Харкова визначив запобіжний захід заступнику міського голови Запоріжжя Анатолію Пустоварову, підозрюваному в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

"Суд відмовив у запобіжному заході у вигляді утримання під вартою і встановив заставу в сумі 1,5 млн грн. Якщо протягом 5 днів гроші не будуть внесені, підозрюваний буде взятий під варту", - повідомили кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" в прес - службі прокуратури Харківської області.

Співрозмовник агентства не зміг сказати, чи буде подана апеляційна скарга на запобіжний захід. "Рішення ще не прийнято. Воно буде прийнято в встановлені законом терміни", - сказали в прес-службі.

Як повідомлялося, А.Пустоваров став четвертим підозрюваним у справі про фіктивні тендери, в рамках якого раніше було оголошено про підозру заступнику голови Запорізької облради, керівнику фракції "Самопоміч" в облраді Владиславу Марченко і його братові.

20 грудня Харківська прокуратура провела в Запоріжжі обшуки в службових кабінетах і за місцем проживання низки місцевих високопоставлених чиновників, серед яких заступник В.Марченко і А.Пустоваров.

Пізніше адвокат Марченко Сергій Барбашин повідомив, що його підзахисний був затриманий після обшуку у нього вдома слідчим харківської прокуратури і відправлений до Харкова, де йому було вручено підозру в скоєнні злочину. У партії "Об'єднання "Самопоміч" розцінили затримання В.Марченко як тиск на політичну силу. Пізніше генпрокурор Юрій Луценко спростував політичне підґрунтя його затримання. "В.Марченко, який згідно з даними слідства, разом з братом ... лобіювали свої фірми через зв'язки з екс- оппоблоковцем, заступником мера Пустоваровим ... Не розумію лише - де тут політичні репресії?", - заявив він.

22 грудня прокуратура оголосила про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України) Марченко, його братові і директору одного з комунальних підприємств Мелітополя.

За попередніми даними досудового слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами. "Тільки в цьому році проведено більше 10 тендерів через систему "Прозорро" на ремонт і реконструкцію освітлення парку відпочинку в Мелітополі, спортмайданчиків і багатопрофільного ліцею в Запоріжжі. Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі в торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося тільки між підконтрольними фірмами, частина з яких має явні ознаки фіктивності", - повідомила прес-служба прокуратури Харківської області.

Після тендерів складалися фіктивні документи про виконання робіт і послуг, які фактично не проводилися і не виявлялися, а кошти перераховувалися на рахунки підконтрольних фірм, а звідти кошти переводили фіктивним підприємствам для подальшого переведення в готівку. Внаслідок цього, за даними слідства, бюджетам Мелітополя і Запоріжжя завдано збитків на суму понад 87 млн.грн.

24 грудня Червонозаводський райсуд Харкова визначив запобіжний захід В.Марченко і його братові Марку у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. Прокуратура подала на них апеляцію. Крім того, прокуратура направила до суду клопотання про відсторонення від займаної посади заступника голови Запорізької облради.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ