Події

Луценко наполягає, що підстав для підозри і обрання запобіжного заходу для Саакашвілі і Дангадзе досить

Генеральний прокурор України Юрій Луценко наполягає, що існує достатньо підстав для оголошених підозр і обрання запобіжного заходу лідеру партії "Рух нових сил", екс-президенту Грузії Міхеїлу Саакашвілі і його соратнику Северіону Дангадзе, і очікує наступних рішень судів.

"Наразі підстав для підозри достатньо. Подальші слідчі дії повинні привести нас до обвинувальних актів. Підстав для підозр досить, для запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту більш ніж достатньо. Подивимося, які рішення приймуть такі суди", - сказав він в інтерв'ю українським телеканалам, показаному у вівторок ввечері.

Ю.Луценко зазначив, що на сьогоднішній день ніхто, крім спеціалізованого державного інституту України, не проводив ніякої іншої експертизи поданих слідством аудіозаписів у цій справі.

"Крім того, у нас є свідчення двох осіб, які привезли сотні тисяч доларів, а потім і євро, і передали правій руці Саакашвілі, і це зафіксовано як на аудіо, так і переписані всі номери купюр, частина з яких були вилучені під час арешту правої руки пана Саакашвілі Сіверіона Донгадзе на трасі між Києвом і російському кордоні", - підкреслив він.

Як повідомлялося, 22 грудня Апеляційний суд Києва переніс на 3 січня 2018 року розгляд справи скарги прокуратури на рішення Печерського районного суду Києва про відмову в домашньому арешті лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Відповідне рішення було прийнято в зв'язку з тим, що до апеляційної інстанції ще не надійшли матеріали справи. Після завершення засідання М.Саакашвілі висловив думку, що така ситуація була спеціально створена владою, оскільки 3 січня до цієї справи буде прикуто менше уваги. "Сьогодні за цим все стежать, а 3 січня, після свят, всі будуть відпочивати, і тоді можна буде приймати будь-які рішення", - вважає він.

5 грудня М.Саакашвілі був затриманий, але прихильники заблокували рух автомобіля і "звільнили" його з машини правоохоронців. Політик був оголошений в розшук.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, що переховується в РФ $ 0,5 млн на свою діяльність в Україні і продемонстрував аудіозапис на підтвердження своїх слів. М.Саакашвілі заявив, що не знайомий з С.Курченко. Його соратник Давид Сакварелідзе стверджує, що оприлюднені записи - це монтаж, і має намір передати їх на зарубіжну експертизу.

Повторно М.Саакашвілі затримали пізно ввечері 8 грудня. Інкримінована йому ч.2 ст.256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їх злочинної діяльності) передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Після затримання він був доставлений в СІЗО СБУ в Києві, де оголосив голодування.

11 грудня Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту М.Саакашвілі на час проведення розслідування. М.Саакашвілі був відпущений з-під варти в залі суду.

6 грудня Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці без права внесення застави С.Дангадзе. 19 грудня Апеляційний суд Києва переніс слухання апеляції на це рішення на 28 грудня у зв'язку з тим, що не надійшли документи з суду першої інстанції.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ