Події

Суд відмовив у відстороненні проректора НАУ Харченка від посади

Печерський районний суд міста Києва відмовив у відстороненні від посади проректора з наукової роботі Національного авіаційного університету(НАУ) Володимира Харченка, а також суттєво пом'якшив запобіжний захід обвинуваченим у кримінальному провадженні за фактом невиконання судових рішень, вимагання та одержання в. о. ректора НАУ та іншими особами неправомірної вигоди в особливо великих розмірах.

"За результатами підготовчого судового засідання у зазначеному кримінальному провадженні 22 грудня 2017 року Печерський районний суд м. Києва призначив до судового розгляду у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченням В.Харченка... С.Крижанівського... та М.Бойчука", - повідомляється на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в соцмережі Facebook у вівторок.

В.Харченка підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 2 ст. 382 (невиконання судового рішення) Кримінального кодексу України. Юрист-консультанта НАУ Сергія Крижанівського обвинувачують за ч. 5 ст. 27 (пособництво, сприяння злочину), ч. 4 ст. 368 КК, а генерал-майора Служби зовнішньої розвідки Микола Бойчука - ч. 3 ст. 27 (організація злочину), ч. 4 ст. 368 КК.

При цьому в САП зазначають, що це рішення суду викликає занепокоєння сторони обвинувачення, зокрема, відмова у відстороненні В.Харченка від посади проректора НАУ, оскільки той має можливість чинити тиск на працівників університету як свідків у справі, а також знищити докази, які за рішенням слідчого судді надалі зберігаються в університеті.

Ще більше запитань у САП викликають ухвалені судом рішення про запобіжний захід обвинуваченим. "Зокрема, генерал-майору та колишньому високопосадовцю Служби зовнішньої розвідки України... запобіжний захід у вигляді грошової застави в сумі понад 5 млн грн, яка була внесена його близьким родичем ще у 2016 році, змінено на особисте зобов'язання. В.Харченку домашній арешт у нічний час змінено на особисте зобов'язання з виключенням обов'язків не покидати м. Київ без дозволу суду та носити електронний засіб контролю. С.Крижанівському також виключено обов'язки не покидати м. Київ без дозволу суду та носити електронний засіб контролю", - йдеться в повідомленні.

У САП зазначають, що можливість оскарження такої ухвали суду Кримінальним процесуальним кодексом України прямо не передбачена.

Як повідомлялося, 26 серпня 2016 року правоохоронці затримали В.Харченка під час одержання хабара в EUR170 тис., після чого Міносвіти звільнило його з обійманої посади. Детективи НАБУ під час обшуку у В.Харченка вилучили готівку на загальну суму близько 5 млн грн та дев’ять зливків золота.

В.Харченку та його посереднику-адвокату в лікарні було повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі або вчинене службовою особою).

Солом’янський районний суд Києва 13 вересня заарештував майно В.Харченка, зокрема квартиру, два будинки, гараж і грошові кошти. В.Харченко взяли під частковий домашній арешт.

Наприкінці грудня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили досудове слідство в кримінальному провадженні за підозрою В.Харченка, керівника адвокатського об'єднання та колишнього чиновника ЗСУ та органів держбезпеки України. 14 лютого 2017 року у провадженні було складено обвинувальний акт.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ