Події

НАТО повідомило про посилення активності російських підводних човнів

НАТО стурбоване підвищенням активності російських підводних човнів в Середземному морі і Атлантичному океані. Про це заявив генсек організації в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), опублікованому в суботу, 23 грудня. За його словами, активність підводних човнів російських ВМС досягла "найвищого рівня з часів холодної війни".

Росія "солідно інвестувала" в свій морський флот, особливо, в підводні човни, заявив Столтенберг, зазначивши, що з 2014 року були здані в експлуатацію 13 російських субмарин. За даними НАТО, підводні човни ВМС РФ курсують по всій Атлантиці, в тому числі "поблизу узбережжя" країн альянсу.

Столтенберг побоюється, що під загрозу можуть потрапити шляхи сполучення між членами НАТО з Європи і Північної Америки. "Нам необхідний безпечний і відкритий морський шлях", щоб мати можливість транспортувати по Атлантиці війська і спорядження, підкреслив генсек альянсу.

Він нагадав про плани НАТО створити нове оперативне об'єднання, яке повинне займатися забезпеченням додаткових поставок по Атлантиці "в разі загострення конфлікту з Росією", пише FAS. Ухвалення рішення з цього приводу очікується в наступному році.

НАТО висловила стурбованість у зв'язку з активністю російських субмарин вперше, відзначає FAS. Після закінчення холодної війни альянс, за словами Столтенберга, навпаки, знизив свою військово-морську активність, особливо, у частині протидії підводним човнам. "Ми менше тренувалися і втратили навички", - пояснив генсек НАТО.

Раніше адмірал ВМС США, командувач підводного флоту НАТО Ендрю Леннон в бесіді з The Washington Post повідомив, що активність російських підводних човнів поблизу підводних кабелів в Північній Атлантиці досягла максимального рівня. "Очевидно, що Росія проявляє інтерес до підводної інфраструктури" НАТО і її окремих країн-членів, зазначив Леннон.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ